Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Dôchodcovia odovzdali Kollárovi petíciu, žiadajú valorizáciu dôchodkov

Na snímke predseda Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) Michal Kotian (druhý sprava) prichádza odovzdať predsedovi Národnej rady SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina) podpisy k petícii na presadenie pomoci pre seniorov v Bratislave v utorok 13. septembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Požiadavky zahŕňajú mimoriadnu valorizáciu dôchodkov o 8 % do konca tohto roka, rozmrazenie minimálnych starobných dôchodkov či výplatu 14. dôchodku v novembri.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) odovzdala v utorok predsedovi Národnej rady (NR) SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina) petíciu s názvom "Aj seniori chcú dôstojne žiť". Požiadavky zahŕňajú mimoriadnu valorizáciu dôchodkov o 8 % do konca tohto roka, rozmrazenie minimálnych starobných dôchodkov či výplatu 14. dôchodku v novembri.

Seniori okrem iného žiadajú aj schválenie 13. dôchodku vo výške mesačného dôchodku namiesto vianočného príspevku, zvýšenie štátneho príspevku na rehabilitačno-liečebné pobyty z 50 na 100 eur a nulové doplatky na lieky pre každého seniora, na všetky lieky, nie len na najlacnejšie generiká.

"Nám išlo hlavne o to, aby si spoločnosť uvedomila, že zatiaľ nám ako dôchodcom nedali žiadnu nejakú kompenzáciu toho, že máme zvýšené životné náklady a hlavne tým, ktorí sú nízkopríjmoví, ktorí majú najnižšie dôchodky, ktorí žijú pod hranicou životného minima a tak ďalej, práve týmto je treba pomôcť," priblížil pre TASR po stretnutí s Kollárom predseda JDS Michal Kotian.

Dôchodcovia odovzdali petíciu s viac ako 180.000 podpismi. Kollár podľa predsedu JDS ocenil vyzbieranie takého počtu podpisov za krátky čas. Na stretnutie podľa Kotiana prišiel aj minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). "Hovoril o konkrétnych krokoch, čo by sa dalo k tomu urobiť do konca roka, aby dôchodcovia ako tak mohli solídne prežiť," skonštatoval Kotian.