Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Dôchodcovia z cudziny musia do konca januára doručiť potvrdenie o žití

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahuje v Sociálnej poisťovni. Pracovná skupina Novinár tam prehľadáva priestory s cieľom zaistiť dôkazy, ktoré sú potrebné v súvislosti s nezákonnou lustráciou v systémoch Sociálnej poisťovne. Na snímke ústredie Sociálnej poisťovne v Bratislave 30. júna 2020. Foto: TASR - Martin Baumann

Ak dôchodca žije v Európskej únii (EÚ)/Európskom hospodárskom priestore (EHP), vrátane Švajčiarska, musí poslať tlačivo jedenkrát ročne a síce do 31. januára.

Bratislava 11. januára (TASR) - Poberatelia dôchodkov zo Sociálnej poisťovne (SP), ktorí majú trvalý pobyt mimo územia Slovenska, sú povinní doručiť štátu v januári takzvané potvrdenie o žití. Informovala o tom Sociálna poisťovňa.

Ak dôchodca žije v Európskej únii (EÚ)/Európskom hospodárskom priestore (EHP), vrátane Švajčiarska, musí poslať tlačivo jedenkrát ročne a síce do 31. januára. Ak dôchodca žije mimo EÚ/EHS, vrátane Švajčiarska, je potrebné poslať tlačivo štyrikrát do roka, upozornila SP s tým, že najbližším termínom je 15. január.

Takáto ohlasovacia povinnosť neplatí jedine pre poberateľov dôchodkov zo SP, žijúcich v Českej republike (ČR). "Sociálna poisťovňa a Česká správa sociálneho zabezpečenia si údaje vymieňajú elektronicky," priblížila poisťovňa.

Tlačivá k predloženiu potvrdenia o žití posielala SP dôchodcom spolu s rozhodnutím o zvýšení dôchodku. Potvrdenie obsahuje čiarový kód, preto SP odporúča dôchodcom ho využiť v tejto forme.

Ak dôchodcovia nemajú k dispozícii formulár s čiarovým kódom, stiahnu si ho na webovej stránke Sociálnej poisťovne. Po splnení tejto povinnosti môže SP naďalej vyplácať dôchodky bez prerušenia a prípadných komplikácií.