Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dôchodky sa majú o seniorskú infláciu zvyšovať od roku 2018

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zvyšovanie dávok o pevnú sumu má byť iba dočasné, kým sa dôchodky čiastočne nevyrovnajú.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) na dnešnom celoslovenskom stretnutí seniorov v Bratislave vyzdvihol ústretové zmeny smerom k dôchodcom dosiahnuté pod jeho vedením na ministerstve.

Za významnú považuje zmenu valorizácie dôchodkov, teda prechod od súčasného švajčiarskeho modelu k zvyšovaniu dávok o pevnú sumu od januára budúceho roka.

"Prostredníctvom pevnej sumy zavádzame solidaritu medzi poberateľmi dôchodkov s podpriemernými dôchodkami a nadpriemernými  dôchodkami. Pod podpriemernými a nadpriemernými sa myslia dôchodky nižšie respektíve vyššie ako priemerné dôchodky v danej skupine dôchodkových dávok," vysvetlil Richter na stretnutí pri príležitosti Medzinárodného dňa starších ľudí na pôde ministerstva.

Zvyšovanie dávok o pevnú sumu má byť iba dočasné, kým sa dôchodky čiastočne nevyrovnajú. "Naším cieľom je od roku 2018 prejsť na zvyšovanie dôchodkov percentuálne v závislosti od priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov," avizoval seniorom. O viac ako 10 eur by si tak mohli prilepšiť starobní, predčasní starobní aj invalidní dôchodcovia s poklesom schopnosti pracovať nad 70 %.

Minister zároveň upozornil, že aj napriek kríze rezort plánuje aj v tomto roku vyplatiť vianočné príspevky. Na prilepšenie sa tak môžu tešiť poberatelia starobného, predčasného starobného, invalidného, sociálneho, vdovského, vdoveckého aj sirotského dôchodku, ktorých mesačná výška dávky nepresahuje 471,60 eura. "Chcem len pripomenúť, že Sociálna poisťovňa vyplatí vianočný príspevok automaticky bez toho, aby oň museli dotknutí dôchodcovia požiadať," povedal Richter.