Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Dodávateľ autokomponentov Forvia zníži počet zamestnancov v Európe

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Chce tak zlepšiť svoju konkurencieschopnosť a ziskovosť na stagnujúcom a meniacom sa trhu s automobilmi.

Paríž 19. februára (TASR) - Francúzsko-nemecký výrobca automobilových dielov Forvia oznámil plány na zníženie svojej pracovnej sily v Európe o 13 % v nadchádzajúcich rokoch. Chce tak zlepšiť svoju konkurencieschopnosť a ziskovosť na stagnujúcom a meniacom sa trhu s automobilmi. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Spoločnosť, ktorá vznikla v roku 2022 zlúčením francúzskej firmy Faurecia a nemeckej Helly, sa v roku 2023 vrátila k zisku, ale predstavila plán na dosiahnutie úspor 500 miliónov eur do roku 2028.

Oznámenie Forvie nasleduje po redukcii pracovných miest aj u jej konkurentov, keďže dodávatelia sa prispôsobujú zmenám v automobilovom priemysle. Ten sa ešte úplne nezotavil z pandémie ochorenia COVID-19, ale zároveň je uprostred prechodu na výrobu elektrických vozidiel, ktoré nepotrebujú určité produkty, ako sú napríklad výfuky.

Vedenie spoločnosti Forvia uviedlo, že do roku 2028 by mohlo v Európe zaniknúť až 10.000 z jej celkového počtu 75.500 pracovných miest. Bude sa pritom snažiť využívať menej dočasných zamestnancov. Zároveň bude zavádzať umelú inteligenciu na optimalizáciu výskumu a vývoja.

Okrem Francúzska a Nemecka má spoločnosť svoje prevádzky aj v Českej republike, Poľsku a Španielsku.

"Ovplyvní to všetky závody, ale nie rovnakým spôsobom," povedal na tlačovej konferencii prevádzkový riaditeľ Forvie Olivier Durand.

"Zaznamenali sme pokles na európskom trhu a nevidíme zlepšenie v krátkodobom ani strednodobom horizonte," uviedol a dodal, že niektoré zariadenia Forvie nefungujú na plnú kapacitu, keďže automobilový priemysel prechádza zmenami a firma tomu musí prispôsobiť svoje kapacity.

Cieľom je aj to, aby bola Forvia menej závislá od Číny, kde generuje 27 % tržieb a veľkú časť zisku.

Spoločnosť vykázala za rok 2023 čistý zisk 222 miliónov eur, pričom jej tržby vzrástli o takmer 11 % na 27,2 miliardy eur.

Forvia, ktorá sa zadlžila v rámci fúzie s Hellou, vlani znížila dlh o takmer miliardu eur na zhruba 7 miliárd eur.

Investori privítali oznámenie spoločnosti o redukcii pracovných miest a akcie Forvie na začiatku obchodovania vzrástli o 4,7 %, zatiaľ čo parížsky akciový index SBF 120 klesol o 0,3 %.