Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Dodávatelia plynu by mali vytvoriť zásoby aspoň 25 % z ročných dodávok

Na snímke hraničná preberacia stanica plynovodu neďaleko slovensko-poľskej štátnej hranici pri obci Výrava v okrese Medzilaborce v piatok 27. mája 2022. Foto: TASR – Milan Kapusta

Vyplýva to z novely zákona o energetike, ktorú v stredu plénum Národnej rady (NR) SR posunulo do druhého čítania.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Dodávatelia zemného plynu a užívatelia distribučnej siete by mali vždy k začiatku novembra uskladniť v zásobníkoch množstvo plynu, ktoré zodpovedá ich trhovému podielu z 25 % priemernej ročnej spotreby na danom území. Vyplýva to z novely zákona o energetike, ktorú v stredu plénum Národnej rady (NR) SR posunulo do druhého čítania. Zmena vychádza z nariadenia EÚ, ktoré má zabezpečiť, aby boli zásobníky plynu v Európskej únii pred zimou naplnené na 80 %.

"Návrhom zákona sa v nadväznosti na predmetné nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ ustanovuje povinnosť uskladnenia určeného množstva plynu v zásobníkoch na vymedzenom území príslušnými účastníkmi trhu s plynom, právna úprava výkonu kontroly nad skladovacou povinnosťou a sankcií pre prípad nesplnenia skladovacej povinnosti," uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v dôvodovej správe k materiálu. Novela súčasne rozširuje cenovú reguláciu v plynárenstve aj na plnenie skladovacej povinnosti a ustanovuje spôsob vykonávania cenovej regulácie pre prístup do zásobníka v súvislosti so skladovacou povinnosťou.

Účinnosť novely zákona navrhol rezort hospodárstva od 1. decembra 2022. V tomto roku, na obdobie od 1. decembra do 31. marca 2023, sa dodávatelia plynu musia do 10. decembra preukázať zmluvou o nákupe a dodávke plynu alebo inou zmluvou, ktorou majú zabezpečené dodávky plynu. Povinnosť uskladniť zásoby plynu majú mať firmy prvýkrát na obdobie od 1. apríla 2023 do 31. marca 2024. Na toto obdobie sa im ešte celková skladovacia povinnosť zníži na polovicu.