Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dodávky cez plynovod Severný prúd 1 klesli na polovicu

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Ruský plynárenský koncern Gazprom už v pondelok (25. 7.) upozornil, že od stredy plánuje znížiť dodávky plynu cez Severný prúd 1 na polovicu, čo predstavuje iba 20 % prepravnej kapacity plynovodu.

Berlín/Moskva 27. júla (TASR) - Dodávky ruského plynu do Nemecka cez plynovod Severný prúd 1 klesli v stredu na zhruba polovicu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje operátora.

Na základe údajov operátora plynovodnej siete klesli dodávky od 8.00 h SELČ na necelých 14,424 milióna kilowatthodín za hodinu (kWh/h). Pôvodne sa pohybovali okolo 27 miliónov kWh/h.

Ruský plynárenský koncern Gazprom už v pondelok (25. 7.) upozornil, že od stredy plánuje znížiť dodávky plynu cez Severný prúd 1 na polovicu, čo predstavuje iba 20 % prepravnej kapacity plynovodu. Ako dôvod uviedol nevyhnutnú údržbu ďalšej turbíny. Európska únia však považuje znižovanie dodávok za energetické vydieranie Európy a štáty EÚ sa v utorok dohodli na opatreniach na obmedzenie spotreby suroviny počas nadchádzajúcej zimnej sezóny.