Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dodávky nórskeho plynu plynovodmi vzrástli

Premiér Eduard Heger (OĽANO) spoločne s predsedom vlády Poľska Mateuszom Morawieckim oficiálne otvorili prepojovací plynovod Poľsko - Slovensko, ktorý zabezpečí diverzifikáciu v dodávkach plynu. Obaja premiéri zdôraznili bezpečnostný rozmer nového plynovodu. Ten umožní výrazne znížiť závislosť krajín strednej Európy od dodávok ruského plynu. Na snímke prepojovací plynovod Poľsko-Slovensko 26. augusta 2022 v poľskej Strachocine. FOTO TASR – Roman Hanc Foto: TASR - Roman Hanc

Nórsko primárne dodáva plyn plynovodmi do terminálov v Británii, Nemecku, vo Francúzsku a v Belgicku.

Oslo 23. januára (TASR) - Export nórskeho plynu prostredníctvom plynovodov vzrástol v minulom roku o vyše 3 %, keď krajina zvýšila vývoz suroviny s cieľom pomôcť nahradiť výpadky ruského plynu. Rekord spred piatich rokov sa jej však prelomiť nepodarilo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v pondelok zverejnené údaje nórskeho prevádzkovateľa siete plynovodov Gassco.

Ako spoločnosť Gassco uviedla, v roku 2022 vyviezlo Nórsko prostredníctvom siete plynovodov celkovo 116,9 miliardy kubických metrov (m3) plynu. Oproti roku 2021 to znamená rast o 3,3 %. V roku 2021 dodávky plynu predstavovali 113,2 miliardy m3 a v roku 2020 zhruba 107 miliárd m3.

Objem dodávok za minulý rok bol tak druhý najvyšší v histórii záznamov. Rekord dosiahol export nórskeho plynu plynovodmi v roku 2017, keď objem dodávok dosiahol 117,4 miliardy m3.

"Vojna na Ukrajine zvýšila dopyt po stabilných a dôveryhodných dodávkach zemného plynu a produkcia v Nórsku je kľúčová na zabezpečenie energetických potrieb Európy," povedal šéf Gassco Frode Leversund.

Nórsko primárne dodáva plyn plynovodmi do terminálov v Británii, Nemecku, vo Francúzsku a v Belgicku. Koncom minulého roka bol sprevádzkovaný nový plynovod prepravujúci surovinu z Nórska cez Dánsko do Poľska. Dodávky do Nemecka, najväčšej európskej ekonomiky, vzrástli vlani o 11 % a do Francúzska o 4,7 %. Naopak, dodávky do Británie klesli, a to o 11,7 %, dodala spoločnosť Gassco.