Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dodávky plynu odberateľom CYEB dočasne zabezpečí SPP

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Baumann

V prípade, že odberateľ v stanovenej lehote neuzatvorí zmluvu o dodávke so žiadnym dodávateľom, dodávka plynu do jeho odberného miesta bude ukončená.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Dodávateľ zemného plynu, spoločnosť CYEB, k 30. septembru 2021 vo vzťahu k svojim zmluvným odberateľom stratila spôsobilosť dodávať plyn. Dotknutým odberateľom bude dočasne zabezpečovať dodávku plynu zákonný dodávateľ poslednej inštancie, spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Informoval o tom Milan Vanga, manažér externej komunikácie SPP – distribúcia.

Vzhľadom na skutočnosť, že prišlo k splneniu podmienok ustanovených v zákone o energetike, SPP – distribúcia ako prevádzkovateľ distribučnej siete oznamuje, že od 1. októbra pre dotknutých 599 odberných miest dôjde k uplatneniu tzv. inštitútu dodávateľa poslednej inštancie v zmysle príslušných ustanovení zákona o energetike a prevádzkového poriadku SPP – distribúcia.

Uplatnenie inštitútu dodávateľa poslednej inštancie podľa Vangu znamená, že po dobu najviac troch mesiacov, počnúc 1. októbrom 2021, bude dodávateľom plynu pre dotknutých odberateľov dodávateľ poslednej inštancie, čo je podľa platnej legislatívy spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel.

Poznamenal, že lehota troch mesiacov poskytuje dotknutým odberateľom dostatok času na uzatvorenie zmluvy o dodávke zemného plynu s dodávateľom podľa ich slobodného výberu. V prípade, že odberateľ v stanovenej lehote neuzatvorí zmluvu o dodávke so žiadnym dodávateľom, dodávka plynu do jeho odberného miesta bude ukončená.

Upozornil, že ak dodávateľ stratí voči svojím zmluvným odberateľom spôsobilosť plniť predmet zmluvy o dodávke plynu, respektíve zmluvy o združenej dodávke plynu, tieto zanikajú dňom straty spôsobilosti dodávateľa dodávať plyn. Dotknutí odberatelia plynu sú povinní uhradiť cenu za dodávku plynu spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel ako dodávateľovi poslednej inštancie podľa príslušného rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a za obchodných podmienok dodávky plynu v režime poslednej inštancie.