Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Dohoda Lufthansy o prevzatí ITA Airways mešká

Lietadlo Lufthansy prešlo na parkovacie miesto na letisku vo Frankfurte nad Mohanom, vo štvrtok 1. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Lufthansa si chce zabezpečiť tiež možnosti na úplné prevzatie spoločnosti ITA.

Frankfurt nad Mohanom 24. apríla (TASR) - Podpis dohody o prevzatí podielu v talianskom národnom prepravcovi ITA Airways nemeckou leteckou spoločnosťou Lufthansa mešká. Rokovania s talianskou vládou stále prebiehajú, napriek tomu, že pôvodný termín bol naplánovaný na tento pondelok. Oznámil to hovorca nemeckej spoločnosti. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Hovorca povedal, že rozhovory sú na dobrej ceste, ale nie sú zatiaľ uzavreté. Lufthansa neposkytla žiadne ďalšie podrobnosti ani nový dátum podpisu zmluvy.

Obe strany od januára rokujú o prevzatí 40-percentného podielu v ITA Airways, ktorá je nástupcom leteckej spoločnosti Alitalia. Tá dlho zápasila s finančnými problémami a v roku 2017 sa dostala pod nútenú správu. Štát však nedokázal nájsť investora, ktorý by stratovú spoločnosť prevzal. Kritickú situáciu Alitalie ešte zhoršila pandémia nového koronavírusu, ktorá tvrdo zasiahla celú leteckú dopravu.

Jediným vlastníkom stratových ITA Airways je taliansky štát.

Lufthansa si chce zabezpečiť tiež možnosti na úplné prevzatie spoločnosti ITA.

Dohodu musia schváliť tiež príslušné národné a európske úrady pre hospodársku súťaž.