Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Dohoda o dlhu Grécka nezmiernila neistotu trhov, ceny ropy klesli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Niektorí analytici varovali, že ani tak nie je jasné, či dopyt po rope bude rásť. Eurozóna sa podľa nich totiž ešte z ekonomických problémov ani zďaleka nedostala.

New York 27. novembra (TASR) - Ceny ropy dnes zaznamenali mierny pokles, keďže trhy si stále nie sú príliš isté, či dohoda o znížení dlhu Grécka a najnovšie pozitívne signály z americkej ekonomiky budú reálne znamenať rast dopytu po rope. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa amerických obchodníkov sa nástup vianočnej sezóny vydaril a inštitút Conference Board dnes zverejnil, že spotrebiteľská dôvera v USA vzrástla v novembri na takmer 5-ročné maximum. Ešte predtým sa ministri financií eurozóny, Medzinárodný menový fond a Európska centrálna banka dohodli na opatreniach na zníženie dlhu Grécka, čo znamená aj uvoľnenie ďalšej splátky záchranného úveru pre krajinu.

Napriek tomu niektorí analytici varovali, že ani tak nie je jasné, či dopyt po rope bude rásť. Eurozóna sa podľa nich totiž ešte z ekonomických problémov ani zďaleka nedostala.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári klesla v popoludňajšom obchodovaní v New Yorku o 31 centov na 87,43 USD (67,46 eura) za barel (159 litrov). Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, zaznamenala pokles o 60 centov na 110,32 USD/barel.