Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Aktivisti sa s rezortom výstavby dohodli, upravia vyvlastňovací zákon

Na snímke budova Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR v Bratislave Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja našlo zhodu s väčšinou požiadaviek s autormi pripomienok.

Bratislava 20. januára (TASR) – Iniciátorom hromadnej pripomienky k návrhu zákona o vyvlastňovaní pozemkov a stavieb sa dnes podarilo s Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR nájsť zhodu pri väčšine požiadaviek. Naďalej však trvá rozpor v systémovom nastavení, či je možné vyvlastňovať aj v súkromnom záujme.

Jeden z autorov pripomienky Ondrej Dostál (OKS) označil rokovanie za úspešné, pretože návrhy občianskych aktivistov rezort v prevažnej miere akceptoval. Ich cieľom je najmä chrániť práva vyvlastňovaných majiteľov. "S potešením konštatujem, že veľmi veľkú časť z našich pripomienok sa podarilo presadiť a ministerstvo sľúbilo, že ich zapracuje do návrhu zákona," uviedol pre TASR.

Aktivisti žiadali, aby boli priamo v zákone vymenované všetky účely vyvlastňovania, teda aby sa neuvádzali len prostredníctvom odkazov na osobitné zákony. "Ministerstvo bolo ochotné doplniť tam tie účely, ale diskutovali sme o tom, či má ostať otvorená možnosť, aby aj osobitné zákony bez toho, aby to bolo spomenuté v tomto zákone, definovali nejaké ďalšie účely," priblížil Dostál s tým, že takáto alternatíva v zákone nakoniec nebude.

Iniciátori pripomienky uspeli aj s návrhom zachovať okrem finančnej náhrady možnosť poskytnutia náhradnej nehnuteľnosti za vyvlastňovanú. Na základe ich požiadaviek sa v návrhu zároveň predĺžia lehoty na vyjadrenia vyvlastňovaných osôb a vylúči sa možnosť náhradného doručovania vyvlastňovanému. Rovnako sa zvýši informovanosť verejnosti o vyvlastňovacom konaní uverejňovaním informácií na úradných tabuliach a webových sídlach obcí.

Ministerstvo však aktivistom nevyhovelo v požiadavke vyvlastňovať iba vo verejnom záujme, nie aj za účelom súkromných investícií. V hromadnej pripomienke požadovali zrušenie zákona o príprave významných investícií. Rezort výstavby pre TASR reagoval, že nie je v jeho kompetencii vypustiť účel vyvlastnenia v tomto zákone, pretože právna úprava patrí pod ministerstvo hospodárstva.

"My tento argument celkom neberieme, pretože, keď sa upravuje komplexne vyvlastňovanie, mali by sa prehodnotiť aj účely. Účel vyvlastňovania v záujme súkromných investícií nespĺňa podľa nášho názoru požiadavku ústavy pre vyvlastňovanie, teda že vyvlastňovať možno iba vo verejnom zaujme a iba v nevyhnutnej miere," tvrdí Dostál.

Hromadnú pripomienku iniciovala skupina ľudí z občianskej iniciatívy Za spravodlivé vyvlastňovanie, z Občianskej konzervatívnej strany (OKS), združenia Via Iuris, Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika, Inštitútu ekonomických a sociálnych analýz (INESS), Zmeny zdola, Hestie a Združenia občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS). V lete minulého roka ju podporilo vyše 900 občanov.