Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Stav dojníc v SR sa znižuje, najmä pre pokles nákupných cien mlieka

Na snímke dojnice z Poľnohospodárskeho družstva Zemedar v Poprade - Strážach, 18. augusta 2015. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Slovenské bitúnky porážajú čoraz menej zvierat, čo z hľadiska zachovania pridanej hodnoty nie je pozitívny fakt.

Bratislava 1. novembra (TASR) - Na Slovensku sa z celkového počtu kráv zvyšuje počet kráv bez trhovej produkcie mlieka, tzv. dojčiacich kráv, teda kategórie, ktorá je dlhodobo podporovaná. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Na druhej strane sa podľa nej však znižuje stav dojníc. Ten je, najmä v posledných mesiacoch, zapríčinený poklesom nákupnej ceny surového kravského mlieka vplyvom dosahu ruského embarga na potraviny, či zrušených mliečnych kvót od apríla 2015.

"Vzhľadom na vonkajšie faktory je preto reálne, že počet kráv sa bude znižovať a na konci roka ich slovenskí poľnohospodári môžu chovať už aj menej ako 200.000 kusov," zdôraznila.

Predaj jatočného dobytka a teliat sa bude podľa Holéciovej v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvyšovať, a tak by na konci tohto roka mal byť ich predaj v medziročnom porovnaní vyšší takmer o 5 %.

Nákupná cena hovädzieho mäsa na Slovensku je v súčasnosti výrazne nižšia ako priemerná nákupná cena v EÚ, u jatočných jalovíc a jatočných kráv sa zaznamenal pokles nákupnej ceny aj o tretinu. "Medziročne sa síce zvýšila nákupná cena mäsa, ale v porovnaní s nákupnými cenami v iných členských štátoch EÚ stále patrí medzi najnižšie," podčiarkla.

Konštatovala, že slovenské bitúnky porážajú čoraz menej zvierat, čo z hľadiska zachovania pridanej hodnoty nie je pozitívny fakt.

Pripomenula zároveň, že priemerná spotreba hovädzieho mäsa, vrátane teľacieho, sa od roku 2013 na Slovensku znižuje. "Predpokladá sa, že tento trend bude pokračovať aj v tomto roku," dodala hovorkyňa SPPK.