Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Dolár je americkou menou už 220 rokov

Foto: TASR/AP

Zaujímavosťou je , že názov americkej meny pochádza zo strednej Európy.

Washington/Bratislava 31. marca (TASR) – Americký dolár (dollar, značka $) sa stal menovou jednotkou v USA pred 220 rokmi 2. apríla 1792.

Zavedený bol už v roku 1785, v roku 1792 bolo jeho ustanovenie potvrdené zákonom (Mint Act , tiež Coinage Act of 1792). V rámci tohto zákona bol dolár definovaný ako strieborná minca so špecifikovanou hmotnosťou razená štátnou mincovňou. Nový zákon definoval aj zlaté doláre.

Dolár sa delil na sto menších jednotiek (penny alebo cent), tým bol zavedený do americkej meny desiatkový systém, stalo sa to po prvý raz v histórii.

Zákon (Coinage Act of 1792) bol prvým americkým ústavným zákonom, ktorý sa zaoberal menou a obeživom novej krajiny, dolár manifestoval jej nezávislosť. Na základe tohto zákona vznikla vo Filadelfii aj štátna mincovňa, ktorá doláre začala produkovať v roku 1794. Z tohto roka pochádza 1750 dolárových mincí, dnes sú predmetom záujmu zberateľov.

Názov pochádza zo strednej Európy

Privátny sektor nabehol na používanie dolára v priebehu desaťročia. Názov americkej meny pochádza zo strednej Európy. Na začiatku 16. storočia sa razila v Jáchymove (mesto sa v súčasnosti nachádza v Českej republike) strieborná minca joachimsthaler, skrátene toliar. V angličtine sa z toliara stal dolár.

V marci tohto roku si vzácnu dolárovú mincu mohli pozrieť návštevníci v Národnom múzeu v Prahe (ČR). Išlo o unikátnu zlatú mincu, americkú 20-dolárovku (Double Eagle) z roku 1933. Minca v hodnote osem miliónov dolárov je vôbec najdrahšou zlatou mincou, aká sa kedy objavila vo svete na aukcii.

Vo februári 2008 vyniesla dražba zbierky vzácnych mincí svojmu majiteľovi 10,7 miliónov amerických dolárov. Medzi 301 exemplármi bolo aj najstaršie americké penny, vrátane centu, aký razili dva týždne v roku 1793, ale neskôr ho zmenili, pretože Lady Liberty na ňom podľa Kongresu mala vystrašenú tvár.