Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Doležal: Ak by neboli eurofondy, nepostavíme takmer nič

Na archívnej snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minister pripomenul, že prostredníctvom eurofondov budú financované napríklad obchvaty Sabinova, Prievidze či Šale, viaceré železničné modernizácie vrátane uzla Žilina

Bratislava 17. apríla (TASR) - Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR má eurofondy v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra zazmluvnené na 99 percent. Šéf rezortu Andrej Doležal (nominant Sme rodina) to uviedol v hodnotení svojho dvojročného pôsobenia vo videu na sociálnej sieti.

"Za dopravnú časť je zazmluvnenosť dokonca 106,75 percenta," priblížil minister. "K 100-percentnému čerpaniu sa nebudeme blížiť zospodu, ale zhora," skonštatoval.

Pripomenul, že prostredníctvom eurofondov budú financované napríklad obchvaty Sabinova, Prievidze či Šale, viaceré železničné modernizácie vrátane uzla Žilina. Spomedzi diaľnic a rýchlostných ciest to bude napríklad celá diaľnica D3. "Nebyť eurofondov, nikdy by sme na to nemali. Neviem, kde by bola naša krajina, keby sme ich nemohli čerpať. Ako ministrovi by sa mi bez eurofondov dýchalo ťažšie," vyzdvihol Doležal prínos eurofondov v cestnej a železničnej doprave.

Zdôraznil, že okrem vyčerpania eurofondov z končiaceho programového obdobia bude pre ministerstvo výzvou aj plán obnovy, v ktorom má rezort dopravy alokovaných 900 miliónov eur. "Pripravená je výzva na cyklodopravu za 100 miliónov eur, viac ako 500 miliónov eur je vyčlenených na modernizáciu železničnej dopravy. Na obnovu verejných a pamiatkovo chránených budov vrátane budov železničných staníc pôjde 240 miliónov eur," pripomenul minister dopravy.