Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Doležal: Pod Ministerstvo dopravy spadá najviac schém pomoci

Na archívnej snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal. Foto: TASR - Jakub Kotian

V tomto roku riešilo ministerstvo dopravy aj vplyvy pandémie.

Bratislava 24. decembra (TASR) – V roku 2021 sa podarilo dokončiť dva strategické dokumenty, cestný a železničný harmonogram. Riešili sa aj vplyvy pandémie, pod Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) spadá najviac schém štátnej pomoci. V rozhovore pre TASR to uviedol minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) v súvislosti s hodnotením uplynulého roka.

Harmonogramy prípravy a výstavby projektov cestnej a rovnako tak aj železničnej infraštruktúry dávajú odpoveď na to, aké cesty budú na Slovensku v najbližších rokoch postavené, respektíve, ktoré úseky tratí budú modernizované alebo rekonštruované. "Je to vlastne taký manuál pre štát, ako, kde a za koľko bude najbližších desať rokov investovať. Rozhodli sme sa vniesť do prípravy a výstavby kľúčovej infraštruktúry poriadok, chceme a budeme postupovať koncepčne a s jasnou stratégiou," vyhlásil Doležal.

V tomto roku riešilo ministerstvo dopravy aj vplyvy pandémie. Pod rezort spadá najviac schém pomoci. V rámci schémy "de minimis" na pomoc cestovnému ruchu otvoril už v poradí štvrtú výzvu. Týka sa obdobia september, október a november 2021. Rozšírenie plánuje aj v prípade tzv. veľkej schémy, kde je limit na žiadateľa milión eur. Oprávnené obdobie bude september až december 2021 a spustiť by ju MDV chcelo na prelome januára a februára budúceho roka. "Celkovo sme na pomoc cestovnému ruchu vyčlenili 257 miliónov eur. Pričom pripomínam, že o pomoc môžu podnikatelia požiadať aj dnes, a to spätne od začiatku pandémie," podotkol Doležal.

Rezort má okrem toho v gescii aj schému pomoci pre oblasť cestnej dopravy. Tá sa týka prevádzkovateľov autoškôl, školiacich stredísk registrovaných na výcvik vodičov profesionálov, medzinárodnej pravidelnej autobusovej dopravy, ale aj príležitostnej dopravy. Ministerstvo dopravy pomáha aj letiskovým spoločnostiam.

Doležal však poukázal na to, že cieľom poskytovanej pomoci je preklenutie obdobia pandémie a toho, čo so sebou prináša. Na to, aby sa jednotlivé sektory rozvíjali a napredovali, je podľa neho potrebné prijímať koncepčné riešenia a mať jasnú víziu v krátkodobom aj dlhodobom horizonte. "Práve preto sme zriadili agentúru Slovakia Travel, pretože naštartovať domáci cestovný ruch pomôžu práve systémové opatrenia zamerané na domácich podnikateľov, ale aj na prezentáciu Slovenska ako destinácie na kľúčových trhoch, či kooperácia s oblastnými a krajskými organizáciami cestovného ruchu," dodal minister.