Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Oprava bratislavskej hl. stanice potrebuje podľa Doležala PPP projekt

Na archívnej snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ak to štát zvládnuť sám nevie ani magistrát to sám zvládnuť nevie, tak sa ponúka riešenie spolu so súkromným kapitálom, uviedol minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.

Bratislava 7. októbra (TASR) – V prípade obnovy hlavnej železničnej stanice v Bratislave sa núka na zváženie PPP projekt a spojenie štátu so súkromným kapitálom. Po štvrtkovom rokovaní vlády to v súvislosti s otázkou, kedy sa po obnove autobusovej stanice dočká hlavné mesto i dlho očakávanej rekonštrukcie železničnej stanice, uviedol minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Minister pripomenul, že na čiastkovú rekonštrukciu, ktorá by sa týkala obnovy budovy z pohľadu zníženia jej energetickej náročnosti, môže štát použiť peniaze z fondu obnovy, komplexnú rekonštrukciu stanice a predstaničného námestia však z týchto prostriedkov realizovať nemožno. Preto je pri obmedzených zdrojoch štátu a samosprávy podľa Doležala namieste uvažovať o využití súkromného kapitálu.

"Ak to štát zvládnuť sám nevie ani magistrát to sám zvládnuť nevie, tak sa ponúka riešenie spolu so súkromným kapitálom,"
uviedol. Doležal poznamenal, že takýto projekt by sa asi netýkal len samotnej stanice a predstaničného námestia, ale aj budov v okolí, napríklad na Pražskej ulici. „Tam by to možno začalo dávať súkromnému investorovi zmysel," vysvetlil minister.

Upozornil, že viditeľné riešenie nemožno očakávať v horizonte najbližších rokov a aktuálneho volebného obdobia.