Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Doležal: R2 Šaca – Košické Oľšany pôjde už čoskoro do výstavby

Na archívnej snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rýchlostná cesta R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany vytvorí po uvedení do prevádzky spolu s diaľnicou D1 juhovýchodný obchvat mesta Košice.

Bratislava 30. augusta (TASR) – Úsek rýchlostnej cesty R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany pôjde už čoskoro do výstavby. Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) v pondelok podpísal s Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku vo výške 165 miliónov eur. Informoval o tom na sociálnej sieti.



„Vďaka efektívnemu čerpaniu eurofondov pôjde už v krátkom čase do výstavby ďalší dôležitý úsek rýchlostnej cesty R2. Dnes sme spolu s NDS podpísali zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku vo výške 165 miliónov eur na výstavbu druhej etapy R2 v úseku Košice, Šaca - Košické Oľšany v dĺžke 14,3 km," priblížil Doležal.

Finančné krytie tejto stavby je tak podľa jeho slov zabezpečené, v krátkom čase bude podpísaná aj zmluva so zhotoviteľom. „Som rád, že už čoskoro sa tak začnú práce na tomto dôležitom úseku, ktorý vytvorí juhovýchodný obchvat mesta Košice a pomôže tak odbremeniť tranzitnú dopravu v meste," dodal minister.

Ako doplnila NDS, z eurofondov zafinancuje väčšinu investície. „Na realizáciu R2 nám budú poskytnuté finančné prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške takmer 140,5 milióna eur," vyčíslila hovorkyňa diaľničiarov Eva Žgravčáková.

Zvyšných takmer 25 miliónov eur predstavuje spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu. „Získané prostriedky budú použité napríklad na stavebné práce, nákup pozemkov a revitalizáciu mokradí Valaliky," spresnila hovorkyňa.

Rýchlostná cesta R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany vytvorí po uvedení do prevádzky spolu s diaľnicou D1 juhovýchodný obchvat mesta Košice. Zabezpečí napojenie na diaľnicu D1 a rýchlostnú cestu R4 Košice - Milhosť. Podľa diaľničiarov to odľahčí mesto Košice o tranzitnú dopravu, prinesie vyšší komfort z jazdy, zvýši plynulosť, rýchlosť a bezpečnosť premávky. Zároveň zníži nehodovosť a zlepší kvalitu životného prostredia.