Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Dombrovskis: Rozpočtové pravidlá EÚ sa po skončení krízy znova obnovia

Valdis Dombrovskis, archívna snímka. Foto: TASR/AP/Yves Logghe

EÚ skúma spôsoby, ako zlepšiť anticyklické politiky a umožniť vládam, aby si počas pozitívnych fáz cyklu znížili deficity a vytvorili si vankúš.

Brusel 5. júla (TASR) - Rozpočtové pravidlá Európskej únie (EÚ) a v nich zakotvené limity sa budú opäť uplatňovať po skončení recesie, ktorú spôsobila pandémia nového koronavírusu. Povedal to v rozhovore pre Corriere della Sera podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

Pravidlá Paktu stability EÚ, ktorých cieľom je zabezpečiť, aby členské štáty udržiavali svoje verejné financie "zdravé" a koordinovali fiškálnu politiku, zostávajú, povedal Dombrovskis v rozhovore, ktorý talianske noviny uverejnili v sobotu (4.7.). Zdôraznil, že pre tzv. koronakrízu bola iba aktivovaná všeobecná klauzula o dočasnom uvoľnení týchto pravidiel.

Vlády, ktorých deficity sa počas krízy prehĺbia, si musia byť vedomé udržateľnosti svojej rozpočtovej politiky, varoval Dombrovskis. A v tejto súvislosti poznamenal, že predchádzajúci deficit Talianska nechal tejto krajine, ktorú kríza zvlášť tvrdo zasiahla, len malý manévrovací priestor.

EÚ skúma spôsoby, ako zlepšiť anticyklické politiky a umožniť vládam, aby si počas pozitívnych fáz cyklu znížili deficity a vytvorili si "vankúš".

Pokiaľ ide o nezhody medzi členskými štátmi vrátane Talianska ohľadne využívania Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), Dombrovskis uviedol, že v prípade financií určených na priame alebo nepriame náklady súvisiace so zdravím, budú pôžičky bez podmienok.

A čo sa týka európskych plánov na ozdravený fond, Dombrovskis uviedol, že súhlasí s Nemeckom, že diskusie o rovnováhe medzi pôžičkami a grantmi v tomto programe sa musia rýchlo vyriešiť.