Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Dombrovskis: Škandál Wirecard by mohol zmeniť finančný dohľad

Valdis Dombrovskis, archívna snímka. Foto: TASR/AP/Yves Logghe

Spoločnosť Wirecard v júni požiadala súd o ochranu pred veriteľmi, keďže v jej účtovníctve bola objavená finančná diera vo výške 1,9 miliardy eur.

Brusel/Londýn 2. augusta (TASR) - Škandál nemeckej spoločnosti Wirecard by mohol viesť k prepracovaniu a zlepšeniu spôsobu, akým Európska únia (EÚ) vykonáva finančný dohľad. Povedal to výkonný podpredseda Európskej komisie pre hospodárstvo Valdis Dombrovskis pre nedeľné vydanie novín Financial Times (FT).

Podľa Dombrovskisa kolaps nemeckej finančnej a technologickej spoločnosti ukázal, že predchádzajúce pokusy o posilnenie finančného dohľadu Bruselu sú „stratenou príležitosťou“ a je potrebné "vyvinúť ďalší tlak".

"Hľadáme spôsoby, ako môžeme posilniť systém, aby sme zabránili opakovaniu takejto situácie," uviedol pre FT. A dodal, že EÚ zvažuje sprísnenie regulácií aj v prípade auditu.

Spoločnosť Wirecard v júni požiadala súd o ochranu pred veriteľmi, keďže v jej účtovníctve bola objavená finančná diera vo výške 1,9 miliardy eur.

Škandál odhalil, že v prípade Wirecard došlo k porušeniu „všetkých troch obranných línií", ktoré mali chrániť investorov v EÚ: regulácie a riadenia korporácií, auditu a dohľadu, skonštatoval Dombrovskis.

Dombrovskis povedal FT, že národné vlády v roku 2017 oslabili jeho snahy o rekonštrukciu európskej asociácie pre cenné papiere a trhy, ako aj jej sesterských úradov.