Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

A. Doležal chce, aby civilné lety zostali na Sliači

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Foto: TASR – Erika Ďurčová

Návrh na rekonštrukciu leteckej základne Sliač schválila vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) na začiatku októbra 2019.

Bratislava 13. mája (TASR) – Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) chce, aby civilné lety zostali na Sliači. Skonštatoval, že letisko Sliač čaká rekonštrukcia, ktorá sa dotkne aj civilných letov. Uviedol to na sociálnej sieti.

Zdôraznil, že túto tému vníma veľmi citlivo, a preto sa v stredu zúčastnil na stretnutí s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽaNO) a zástupcami Banskobystrického samosprávneho kraja. Tých podľa Doležala ubezpečili, že vyvinú maximálne úsilie, aby na letisku Sliač zostalo zachované civilné letectvo. "Nebude to však jednoduché, musí tomu predchádzať technická a bezpečnostná analýza," podotkol minister dopravy.

V pondelok (11. 5.) po rokovaní vlády uistil aj minister obrany, že urobí všetko preto, aby Sliač slúžil aj pre civilné lety. Dodal, že až na konci nevyhnutnej komplexnej rekonštrukcie letiska Sliač bude isté, či tento aeroport bude slúžiť aj na účely civilných letov.

Návrh na rekonštrukciu leteckej základne Sliač schválila vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) na začiatku októbra 2019. Predpokladané náklady odhadol rezort obrany pod vedením Petra Gajdoša (SNS) na 55,38 milióna eur. Dôvodom rekonštrukcie je nevyhovujúci stav, ktorý nezodpovedá technickým požiadavkám na prevádzkovanie nových stíhačiek F-16.