Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Austrian Airlines sa zmenšia

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Letecká spoločnosť by sa však bez štátnej pomoci dostala do platobnej neschopnosti.

Viedeň 15. júna (TASR) – Austrian Airlines, dcérska spoločnosť nemeckej Lufthansy, sa "zmenší" na 80 % veľkosti, ktorú mala pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu. Uviedol v rozhovore pre noviny Der Standard generálny riaditeľ Alexis von Hoensbroech.

Doplnil, že v súčasnej situácii majú aerolínie navyše 1100 zamestnancov, ktorým chcú počas dvoch rokov skrátiť pracovný čas, ale nechystajú rozsiahle prepúšťanie. Počítajú totiž s tým, že veľká časť plánovaného zníženia počtu pracovných miest do roku 2022 bude spojená s fluktuáciou zamestnancov.

Letecká spoločnosť by sa však bez štátnej pomoci dostala do platobnej neschopnosti. Austrian Airlines by tak boli nútené okamžite prepustiť 2500 zamestnancov, uviedol von Hoensbroech. V prípade bankrotu by bola väčšina pracovných miest zrušená.

Austrian Airlines získa priamu pomoc 150 miliónov eur plus 300 miliónov eur v pôžičkách upísaných vládou, informoval v pondelok na tlačovej konferencii rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

Lufthansa už získala súhlas Európskej únie s balíkom pomoci vo výške 9 miliárd eur od Nemecka a pre svoju švajčiarsku dcéru Swiss Air získala štátnu podporu vo výške 1,3 miliardy dolárov (1,15 miliardy eur).