Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Lufthansa výraznejšie zníži počet lietadiel aj zamestnancov

Na archívnej snímke z 26. marca 2020 lietadlá spoločnosti Lufthansa sú odparkované v areáli letiska Berlín-Brandenbursko (BER) v nemeckom Schönefelde. Nemecká vláda doriešila posledné detaily záchranného balíka pre najväčšiu leteckú spoločnosť v krajine Lufthansa. Tú podobne ako ďalšie aerolínie ťažko zasiahla pandémia nového koronavírusu, ktorá donútila letecké spoločnosti uzemniť lietadlá. Foto: TASR/DPA

Lietadlá Airbus A340-600 zostanú uzemnené alebo budú úplne odstránené z letky.

Frankfurt nad Mohanom 21. septembra (TASR) - Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa ohlásila drastickejšie škrty, než oznámila. Výraznejšie zníži počet lietadiel globálnej flotily aj počet zamestnancov.

Lufthansa v pondelok uviedla, že počet strojov v jej letke (aktuálne 760) klesne minimálne o 150. Aerolínie tiež prestanú prevádzkovať superjumbá A380 a znížia počet pracovných miest na plný úväzok o viac než o 22.000, ako predtým oznámili.

Lufthansa získala od vlády balík pomoci v hodnote 9 miliárd eur. Za to musela prenechať dve kreslá v dozornej rade nominantom nemeckej vlády. Aerolínie pôvodne ohlásili zníženie počtu strojov svojej letky len o 100.

Pokračujúce obmedzenia týkajúce sa dopravy, ktoré budú platiť až do konca roka, spôsobia, že Lufthansa ponúka v porovnaní s vlaňajšom len 30 % služieb. Aerolínie pôvodne dúfali, že do konca roka bude vo vzduchu aspoň polovica ich lietadiel.

Lietadlá Airbus A340-600 zostanú uzemnené alebo budú úplne odstránené z letky.

Pandémia nového koronavírusu sa výrazne negatívne dotkla predovšetkým lukratívnych diaľkových letov Lufthansy. Naopak, na operácie v oblasti nákladnej dopravy mala len minimálny vplyv.