Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Nariadenie o zľavách zo sadzieb mýta od prvého kilometra je účinné

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Návrh rezortu dopravy na zľavy zo sadzieb mýta od prvého kilometra prijalo Združenie cestných dopravcov SR Česmad Slovakia. Únia autodopravcov Slovenska túto alternatívu odmietla.

Bratislava 1. júla (TASR) – Zľavy z mýta podľa množstva najazdených kilometrov sa majú poskytovať už od prvého najazdeného kilometra. Nariadenie z dielne Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktoré vláda schválila ešte v januári tohto roka, nadobudlo v stredu účinnosť. Materiál bol výsledkom rokovaní medzi zástupcami rezortu dopravy a autodopravcami začiatkom roka.

Nariadenie reaguje na potrebu úpravy systému zliav zo sadzby mýta na vozidlo s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou nad 3500 kilogramov, ktoré nie je určené na prepravu viac ako deviatich osôb vrátane vodiča, za kilometre najazdené po vymedzených úsekoch pozemných komunikácií.

Množstevné zľavy z mýtnych sadzieb za najazdené kilometre sa majú poskytovať od prvého najazdeného kilometra v kalendárnom roku. „Ustanovuje sa, že do výpočtu percentuálnych zliav za najazdené kilometre sa započítavajú aj kilometre najazdené vozidlom za obdobie od 1. januára 2020 do 30. júna 2020," uvádza sa v materiáli.

Návrh má negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy a pozitívny na podnikateľské prostredie. Predpokladajú sa jednorazové výdavky vo výške 99 568 eur z dôvodu zmenového konania medzi Národnou diaľničnou spoločnosťou a SkyTollom, prevádzkovateľom systému výberu mýta, v súvislosti so zmenou nastavenia systému poskytovania množstevných zliav za najazdené kilometre. Vplyv na verejné financie vychádza aj z predpokladaného zníženia príjmov z výberu mýta a z predpokladaných zvýšených prevádzkových nákladov na tento systém v roku 2020. Zároveň je zohľadnený negatívny vplyv na verejné financie v nasledujúcich rokoch z dôvodu predpokladaných zvýšených výdavkov na prevádzku systému výberu mýta a tiež z dôvodu predpokladaného zníženia príjmov z výberu mýta.

Návrh rezortu dopravy na zľavy zo sadzieb mýta od prvého kilometra prijalo Združenie cestných dopravcov SR Česmad Slovakia. Únia autodopravcov Slovenska túto alternatívu odmietla, ministerstvu dopravy predložila vlastný návrh.