Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nová česká vláda chce vlaky zadarmo pre študentov a seniorov

ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Cestovné zdarma pre žiakov a študentov do 26 rokov a seniorov nad 65 rokov je podľa Babiša potrebné aj z dôvodu vyťaženosti železníc. Celá vec sa však ešte musí prerokovať v širšom spektre.

Praha 8. januára (TASR) - Česká vláda pridala do programového vyhlásenia cestovné zdarma pre študentov a seniorov. Týkalo by sa iba železničnej dopravy. Podľa ministra dopravy Dana Ťoka zo strany ANO si to zástupcovia oboch skupín zaslúžia. Vláda vyhlásenie schválila v pondelok popoludní na mimoriadnom zasadnutí a zaslala ho predsedom parlamentných strán.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) uviedol, že novinka je odpoveďou na požiadavky zástupcov seniorov. Vláda chce tiež prijať opatrenia pre realizáciu rýchlejšej výstavby pre seniorov.

Cestovné zdarma pre žiakov a študentov do 26 rokov a seniorov nad 65 rokov je podľa Babiša potrebné aj z dôvodu vyťaženosti železníc. Celá vec sa však ešte musí prerokovať v širšom spektre. "Bude diskusia o podmienkach, či ten preukaz bude stáť niekoľko stoviek," uviedol predseda vlády s tým, že o tom sa bude ešte diskutovať.

Ťok následne dodal, že by to nemala byť veľká záťaž pre rozpočet štátu. Seniori by podľa neho mali nejaký preukaz, ktorého získanie by bolo spoplatnené. Pripomenul, že už dnes majú režijné cestovné zamestnanci a bývalí pracovníci Českých dráh.

Súčasťou programového vyhlásenia je aj preambula, ktorá má šesť bodov: digitálne Česko, byť vidieť v Európe, strategický investičný plán krajiny, dôchodková reforma, reforma štátu a posilnenie bezpečnosti.

Vyhlásenie Babiš zaslal ešte počas popoludnia predsedom ostatných parlamentných strán. Tí budú mať približne 1 deň na to, aby sa s ním zoznámili. Vláda bude s programovým vyhlásením v stredu (10. 1.) žiadať parlament o dôveru. Babiš už v minulosti povedal, že neverí, že sa mu podarí medzi poslancami získať potrebnú väčšinu.