Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Od pondelka sa začnú práce na križovatke v Tatranskej Lomnici

Na ilustračnej snímke historický motorový vlak M 131 Hurvínek (vpravo) a moderná vlaková súprava v stanici Tatranská Lomnica Foto: TASR/Oliver Ondráš

Dôsledkom toho budú musieť nielen návštevníci, ale aj obyvatelia mesta Vysoké Tatry rátať s viacerými dopravnými obmedzeniami.

Vysoké Tatry 21. júla (TASR) - Od pondelka 24. júla sa začnú práce na výstavbe kruhovej križovatky, ktorá je naplánovaná v časti Jamy v Tatranskej Lomnici. Dôsledkom toho budú musieť nielen návštevníci, ale aj obyvatelia mesta Vysoké Tatry rátať s viacerými dopravnými obmedzeniami.

Úplná uzávera miestnej komunikácie je naplánovaná od križovatky až po výjazd účelovej komunikácie vedúcej ku apartmánom Kukučka, čo je zhruba 50 metrov dlhý úsek, ktorý si však vyžiada zmeny značenia aj na zostávajúcej časti miestnej komunikácie. "Z tohto dôvodu bude dočasne zrušená jednosmerná cesta od križovatky pri Penzióne Vila Park, ktorá pokračuje po miestnej komunikácii smerom ku Grandhotelu Praha Tatranská Lomnica respektíve k údolnej stanici lanovky v Tatranskej Lomnici. Pochopiteľne, počas trvania tejto zmeny bude pozdĺžne parkovanie na ceste vylúčené," konkretizoval Štefan Mulik z oddelenia územného plánovania, výstavby, životného prostredia a dopravy mesta na Mestskom úrade vo Vysokých Tatrách.

Cesta Slobody bude prejazdná, potrebné je však rátať s obmedzením. "Cesta II/537 bude počas celej výstavby prejazdná v oboch smeroch, s dočasným zúžením oboch jazdných pruhov. Dopravné obmedzenia budú vyznačené prenosným dopravným značením," uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest pre oblasť Poprad Marián Barilla. S uzavretím i dočasnou zmenou dopravy v nadväzujúcej časti komunikácie sa ráta do 21. októbra, kedy je predpokladané ukončenie prác na kruhovej križovatke.

Pri výstavbe kruhovej križovatky ide o združenú investíciu. Prešovský samosprávny kraj združil prostriedky s mestom Vysoké Tatry a na výstavbe sa finančným plnením budú podieľať aj dva podnikateľské subjekty, a to Tatry mountain resorts, a. s., a Esin group, a. s., ktorá prevádzkuje zariadenie cestovného ruchu Kukučka. "Prestavba bude pozostávať z výstavby trojramennej okružnej križovatky s priemerom 30 metrov, z rekonštrukcie miestnej komunikácie v dĺžke 42,12 metra, úpravy odvodnenia, úpravy inžinierskych sietí, telekomunikačných káblov, oznamovacieho vedenia Železníc Slovenskej republiky a realizácie zvislého a vodorovného dopravného značenia," vysvetlil Barilla.

Predpokladaný rozpočet na túto investičnú akciu sa odhadoval na zhruba 230.000 eur. Z verejného obstarávania vzišiel zhotoviteľ stavby, prešovská spoločnosť C.M.R Slovakia, s. r. o., ktorá ponúkla realizáciu prác vo výške viac ako 166.160 eur. Tatranská samospráva bude zabezpečovať verejné osvetlenie vo vlastnej réžii a odhadované náklady by mali byť okolo 5000 eur.