Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Obce pripravujú petíciu za rozšírenie starej Seneckej cesty

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Primárnym riešením je podľa samospráv rozšírenie cesty na štvorpruhovú komunikáciu a mimoúrovňové križovania.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Za rozšírenie starej Seneckej cesty (I/61), ktorá spája Senec s Bratislavou, chcú obce v jej okolí bojovať aj petíciou. Dopravnú situáciu na tejto komunikácii totiž považujú už za neúnosnú, a to najmä v ranných a poobedňajších špičkách. Prípravu petície pre TASR potvrdil starosta Bernolákova (okres Senec) Richard Červienka, spustená by mala byť do polovice decembra a adresovaná Úradu vlády SR, ministerstvu dopravy, Bratislavskému samosprávnemu kraju i Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS).

"Z môjho pohľadu je nutné vytvoriť tento tlak, pretože kompetentní sa síce sem-tam nechajú počuť, ako uvažujú o rozšírení starej Seneckej cesty, no stále je to len v rovine úvah a napreduje sa veľmi pomaly," zdôvodnil prípravu petície pre TASR Červienka. Návrh jej textu bude podľa neho v najbližšom čase prerokovaný so starostami obcí v okolí starej Seneckej cesty a následne petíciu spustia v každej z týchto obcí aj v online verzii. "Termín spustenia predpokladám do polovice decembra," podotkol Červienka.

Formou petície chcú požiadať dotknuté úrady o urýchlené riešenie neúnosného stavu na ceste I/61 medzi Bratislavou a Sencom. Primárnym riešením je podľa samospráv rozšírenie cesty na štvorpruhovú komunikáciu a mimoúrovňové križovania. Tým by sa malo dosiahnuť zlepšenie plynulosti cestnej premávky najmä počas dopravných špičiek, zvýšenie bezpečnosti v tomto úseku i k odľahčeniu dopravy v priľahlých obciach.

NDS pred TASR uviedla, že úsek cesty I/61 Bratislava – Senec v dĺžke 13,8 km sa má rozšíriť na štyri jazdné pruhy. Komplexnú investorskú prípravu rozšírenia cesty si od nej vyžiadal minister dopravy. "Spolu s výstavbou bratislavského obchvatu D4 bude rozšírenie starej Seneckej cesty súčasťou komplexného riešenia dopravnej situácie v bratislavskom regióne," povedala hovorkyňa NDS Michaela Michalová. Rozšírenie cesty I/61 navrhnuté v štvorpruhovom riešení od Vajnôr až po Senec by podľa nej malo zabezpečiť komfortnejšiu obsluhu priľahlého územia, respektíve nahradiť súbežné cesty popri D1.

 "V súčasnosti sú pripravené súťažné podklady pre výber zhotoviteľa projektovej dokumentácie. Predpoklad začiatku stavebných prác na rozšírení starej Seneckej cesty závisí od ukončenia prípravy a neskôr súťaže na zhotoviteľa stavby," podotkla hovorkyňa. Ak by proces nebrzdili odvolania a jednotlivé orgány vydávali rozhodnutia v zákonných termínoch, stavebné práce na rozšírení starej Seneckej cesty by sa mohli začať podľa NDS okolo roku 2020 s lehotou výstavby tri roky.

Ministerstvo dopravy tvrdí, že intenzívne pracuje na zlepšení dopravnej situácie smerom od Bratislavy na Senec. Pripravuje rozšírenie diaľnice na štyri plnohodnotné pruhy na výjazde a vjazde do Bratislavy a dalo pokyn, aby NDS začala pracovať na príprave rozšírenia starej Seneckej cesty. "Už sa stavia obchvat Bratislavy a iba na vstupe do hlavného mesta od Senca a Pezinka prinesie obyvateľom štyri nové diaľničné križovatky. Ak do toho započítame aj vznikajúce križovatky Triblavina a Blatné, tak v tejto oblasti bude šesť nových diaľničných križovatiek, čo výrazne pomôže najmä obyvateľom priľahlých obcí," podotkla pre TASR hovorkyňa rezortu Karolína Ducká.