Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rakúske letiská zvyšujú letiskové poplatky pre aerolínie

Letisko vo Schwechate, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zvýšenie sa týkalo poplatkov za vzlety, pristátia a odstavenie lietadiel. Tieto poplatky sú aj súčasťou cien leteniek.

Viedeň/Schwechat 29. augusta (TASR) - Rakúske letiská tento rok zvýšili letiskové poplatky pre aerolínie. Poplatky sa v závislosti od veľkosti letiska zvýšili v rozpätí 0,71 % až 2,54 %. Parlament o tom v stredu (28. 8.) informoval minister dopravy Andreas Reichhardt.

Zvýšenie sa týkalo poplatkov za vzlety, pristátia a odstavenie lietadiel, ktoré na letiskách Viedeň, Salzburg, Innsbruck, Graz, Linz a Klagenfurt platia všetky letecké spoločnosti. Tieto poplatky sú aj súčasťou cien leteniek.

Rakúsko novým zákonom o letiskových poplatkoch prevzalo európsku smernicu, ktorá presúva kompetenciu za určovanie ich výšky na jednotlivé členské štáty. Zákon platí pre letiská s medzinárodnou premávkou a počtom viac než 100.000 cestujúcich ročne. Výška poplatku je obmedzená a odvíja sa, okrem iného, od veľkosti letiska a vývoja inflácie. Napríklad vo Viedni sa poplatky závislé od počtu cestujúcich zvýšili menej než na ostatných letiskách, naproti tomu aerolínie platia vo Schwechate vyššie palivové poplatky.