Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ruský Aeroflot vykázal v 3. štvrťroku prvý kvartálny zisk za dva roky

Na archívnej snímke lietadlo Aeroflotu. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Počet cestujúcich Aeroflotu na domácom trhu bol v období júl - september o 27,4 % vyšší ako v rovnakom období 2019, čo bol posledný rok pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu.

Moskva 29. novembra (TASR) - Ruská vlajková letecká spoločnosť Aeroflot v pondelok oznámila svoj prvý kvartálny čistý zisk od roku 2019, keďže zotavovanie sa domácej a medzinárodnej dopravy sa zrýchlilo.

Aeroflot v pondelok uviedol, že v 3. štvrťroku 2021 dosiahol čistý zisk 11,6 miliardy rubľov (136,52 milióna eur) v porovnaní so stratou 21,14 miliardy RUB pred rokom.

Vnútroštátna doprava Aeroflotu vzrástla, keďže Rusko počas novej vlny infekcií upustilo od úplnej blokády cestovania na vnútroštátnych linkách.

Počet cestujúcich Aeroflotu na domácom trhu bol v období júl - september o 27,4 % vyšší ako v rovnakom období 2019, čo bol posledný rok pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu.

„Maximálne sme využili aj postupné odstraňovanie obmedzení v medzinárodnom segmente, čo malo tiež významný pozitívny vplyv na naše výsledky,“ povedal Andrej Čichančin, zástupca generálneho riaditeľa Aeroflotu pre obchod a financie.

Analytici však upozornili, že obnovenie blokád v niektorých častiach Európy, ako aj šírenie nového variantu omikron nového koronavírusu ohrozujú globálne zotavovanie leteckej dopravy.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Zisk Aeroflotu pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) sa v 3. štvrťroku zvýšil na 54,05 miliardy RUB z vlaňajších 20,09 miliardy RUB.

Spoločnosť uviedla, že plánuje pokračovať v prísnej kontrole nákladov, keďže jej účty za palivo v prvých deviatich mesiacoch 2021 vyskočili medziročne o 41,7 %.

Aeroflot tento mesiac oznámil, že zvýši poplatky za palivo na svojich domácich aj medzinárodných trasách pre stúpajúce náklady.

(1 EUR = 84,9702 RUB)