Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Situácia v súvislosti s koronavírusom sa do istej miery dotkla aj ŽSR

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

V osobnej doprave sú podľa hovorcu železníc výkony výrazne ovplyvnené pandémiou.

Bratislava 5. apríla (TASR) – Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) získavajú základné príjmy od dopravcov za používanie železničnej infraštruktúry. Železnice sú závislé od financovania štátom, opatrenia v rámci verejnej osobnej dopravy alebo aj prípadné reštrikcie v nákladnej železničnej doprave a prevádzkyschopnosti železničnej infraštruktúry ako celku sa teda v podobnom rozsahu prenesú aj na ŽSR. Pre TASR to uviedol hovorca železníc Michal Lukáč.

Ako priblížil, výkony v nákladnej doprave zatiaľ situáciou ovplyvnené neboli. "Vývoj výkonov pred jej začiatkom (t.j. 9. a 10. kalendárny týždeň roku 2020) je z hľadiska počtu vlakov, vlakokilometrov a hrubých tonokilometrov približne na rovnakej úrovni a zatiaľ zodpovedá plánu výkonov pre nákladnú dopravu," ozrejmil Lukáč.

V osobnej doprave však podľa neho sú výkony výrazne ovplyvnené pandémiou nového koronavírusu, čo vyplýva z obmedzenia vlakov osobnej dopravy, kde bol od 14. marca nastavený zmenou grafikonu verejnej dopravy takzvaný sobotný režim výkonov. "Pokles výkonov z hľadiska počtu vlakov po zavedení opatrení voči predchádzajúcemu obdobiu je z hľadiska týždenného počtu vlakov na úrovni približne 3500 vlakov, 210.000 vlakokilometrov, čo predstavuje percentuálny pokles pri počtoch vlakov a vlakokilometrov o 30 %," vyčíslil hovorca ŽSR.