Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Ekonomika

V areáli Empark Trnava pribudla nabíjacia stanica pre nákladnú dopravu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nová nabíjacia stanica je určená výhradne na nabíjanie kamiónov.

Bratislava 13. mája (TASR) - V lokalite Empark Trnava pribudlo nabíjacie zariadenie s výkonom 400 kilowattov (kW), ktoré je určené na nabíjanie elektrických nákladných vozidiel. Ide o prvú nabíjaciu stanicu pre kamióny na Slovensku, ktorú v pondelok na parkovisku pre nákladnú dopravu v Trnave otvorili predstavitelia spoločnosti ZSE Drive.

"Ide o prvú 400 kW nabíjaciu stanicu, aktuálne najvýkonnejšiu na Slovensku. V prípade kamiónovej dopravy, pretože táto nabíjacia stanica je na parkovisku pre kamióny, to znamená nabitie kamiónu so štandardnou hmotnosťou na 300-kilometrovú jazdu za 45 minút,"
priblížil Rastislav Žembery zo ZSE Drive.



Nová nabíjacia stanica je určená výhradne na nabíjanie kamiónov. Je prispôsobená pre neobmedzený prístup kamiónov, využívať ju môžu vozidlá s konektorom na pravej i ľavej strane.

Žembery priblížil, že na Slovensku je aktuálne dokopy 2000 verejne prístupných nabíjacích bodov, z toho vysokovýkonných je približne 650. Určené sú však predovšetkým pre osobné autá. "V niektorých z týchto lokalít sa môže nabiť aj kamión, ale s určitými obmedzeniami, buď pre kamionistu, alebo pre zvyšné vozidlá, ktoré sa tam v danom čase nemôžu nabíjať," doplnil.

Vybudovanie nabíjacej stanice pre nákladné elektromobily je súčasťou snahy ZSE Drive o rozvoj udržateľnej dopravy a podporu ekologických alternatív aj v sektore nákladnej dopravy.