Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

V Žiline dokončili výmenu vozového parku trolejbusov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V Žiline sa realizovali tri projekty nákupu trolejbusov za viac ako 15 miliónov eur.

Žilina 12. júna (TASR) – V Žiline nasadili do prevádzky dva trolejbusy s pomocným pohonom a zavŕšili tak kompletnú výmenu vozového parku trolejbusov. K zvýšeniu kvality ovzdušia prispeje 29 energeticky úsporných vozidiel, ktoré získali s pomocou fondov Európskej únie. TASR o tom informoval poradca ministra dopravy a výstavby SR pre strategickú a krízovú komunikáciu Ivan Rudolf.

"Žilina je dobrým príkladom mesta, ktoré dokáže využiť eurofondy naplno. Vďaka novým pohodlným a ekologickým trolejbusom budú Žilinčania cestovať verejnou dopravou pohodlnejšie, zlepší sa tiež kvalita ovzdušia v meste," povedal minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

V Žiline sa realizovali tri projekty nákupu trolejbusov za viac ako 15 miliónov eur. "V prvej fáze zakúpili 15 trolejbusov, neskôr si Dopravný podnik mesta Žilina uplatnil opciu v zmluve s dodávateľom na ďalších 12 trolejbusov. Ďalej zakúpili ešte dva nízkopodlažné trolejbusy s pomocným pohonom na obslúženie koncového rekreačného a oddychového územia, kde zabezpečuje dopravu MHD," doplnil Rudolf.

"Medzi projekty, ktoré by mohli ešte vylepšiť dopravu v Žiline, patrí modernizácia údržbovej základne trolejbusov, modernizácia infraštruktúry trolejbusovej dráhy a meniarní, ako aj výstavba nových trolejbusových tratí a obratísk v Žiline," dodal poradca.