Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Štát od polovice decembra posilní regionálne vlaky i rýchliky

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Vlakové kilometre navyše, ktoré najazdia spoje od polovice decembra, sa podľa ministerstva prejavia najmä v zahustení dopravy a predĺžení trás viacerých spojov.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Od polovice decembra posilní štát osobnú vlakovú dopravu na tratiach po celom Slovensku. Regionálne spoje aj rýchliky tak po novom podľa ministerstva dopravy najazdia o takmer 535.000 vlakových kilometrov viac.

"Toto zvýšenie pocítia cestujúci na celom Slovensku, pretože počítame s posilnením dopravy hlavne v regiónoch," skonštatoval minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Práve rezort dopravy objednáva vlakovú dopravu od dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Vlakové kilometre navyše, ktoré najazdia spoje od polovice decembra, sa podľa ministerstva prejavia najmä v zahustení dopravy a predĺžení trás viacerých spojov. "Okrem iného pribudnú aj nové víkendové spoje. Vlaky, ktoré premávali len v niektorých dňoch, budú po novom jazdiť každý deň," vymenoval niektoré zmeny hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Nové spoje majú napríklad zlepšiť nadväznosť spojov v Žilinskom kraji. "Priemerný čas v dôležitých prestupných smeroch v mestách Čadca, Žilina, Vrútky a Kraľovany by sa mal skrátiť na 11 minút," vyčíslil Kóňa. Zároveň sa podľa jeho slov zlepší vzájomné previazanie spojov aj na východe Slovenska a spoj pribudne napríklad na trase z Prešova do Lipian. To znamená, že na tejto trati bude denne jazdiť 22 vlakov.

Najvýraznejšie sa teda posilní doprava na úsekoch z Bardejova po Prešov, či z Košíc po Čiernu nad Tisou, tiež po Poprad a Lipany. Zároveň aj z Nového Mesta nad Váhom po Žilinu, z Nových Zámkov do Zvolena, ale aj z Topoľčian do Prievidze alebo z Trnavy do Galanty.

V prípade Banskobystrického kraja pribudne napríklad vlak s odchodom z Banskej Bystrice o 19.42 h a príchodom do Brezna o 20.49 h. Vlak má umožniť dochádzanie domov zdravotníckemu personálu zo zmien v nemocnici. "Ranné vlaky na trase Banská Bystrica – Zvolen a opačne sa tiež posunuli tak, aby mohli ľudia lepšie dochádzať do Vlkanovej do priemyselného parku a stíhali rannú zmenu s väčšou časovou rezervou," opísal Kóňa.

Čo sa týka Bratislavského kraja, tu pribudne medzi Pezinkom a Bratislavskou hlavnou stanicou desať nových vlakov každý pracovný deň. Posilnené budú spoje najmä počas rannej a odpoludňajšej dopravnej špičky.


O financiách na zaplatenie vlakových spojov navyše sa ešte rokuje

Z akých financií a v akej konkrétnej výške sa majú vykryť vlakové spoje navyše od polovice decembra, sa ešte stále diskutuje.

"Rokovania o budúcoročnom rozpočte stále prebiehajú, ako aj diskusie so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK) o tom, akú sumu budú na pokrytie týchto vlakokilometrov potrebovať," uviedol pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Vlaky si totiž objednáva ministerstvo od dopravcu, za čo mu platí každoročne zmluvne dohodnutú sumu peňazí.

V tomto roku má napríklad ZSSK podľa zmluvy so štátom získať za vlaky, ktoré vypravuje, 197,6 milióna eur. V roku 2014 sa tak táto čiastka navýši. V médiách sa už objavili informácie o tom, že by to mohlo byť približne o 2,6 milióna eur.

Vlakové kilometre navyše, ktoré najazdia spoje od polovice decembra, sa podľa ministerstva prejavia najmä v zahustení dopravy a predĺžení viacerých trás. "Okrem iného pribudnú aj nové víkendové spoje. Vlaky, ktoré premávali len v niektorých dňoch, budú po novom jazdiť každý deň," vymenoval niektoré zmeny Kóňa.