Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Výpadky mestskej dopravy v Nitre by mali skončiť po prázdninách

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

S nedostatkom vodičov zápasí podľa riaditeľa spoločnosti Arriva Nitra Juraja Kusého takmer celé Slovensko

Nitra 30. júla (TASR) – Problémy s nedostatkom vodičov mestskej hromadnej dopravy v Nitre naďalej pretrvávajú. Prejavujú sa výpadkom spojov, predovšetkým na linkách 24 a 32. Podľa slov Juraja Kuseho, generálneho riaditeľa spoločnosti Arriva Nitra, ktorá zabezpečuje v Nitre mestskú hromadnú dopravu, by mali problémy skončiť po prázdninách. Podľa neho je letné obdobie najhoršia časť roka, všetci si čerpajú dovolenky, po ich ukončení by mali výpadky ustať.

S nedostatkom vodičov zápasí podľa riaditeľa nitrianskej spoločnosti takmer celé Slovensko. "Nám sa podarilo od mája stabilizovať situáciu, prepad sa zastavil. V súčasnosti je situácia taká, že mesačne odídu priemerne traja vodiči, prídu štyria. Mali by sme mať 140 vodičov, máme o 18 menej. V kurzoch máme 15 vodičov, ktorí by mali byť k dispozícii o dva až tri mesiace," povedal Kusy. Najčastejším dôvodom odchodov vodičov sú podľa jeho vyjadrenia platy.

Arriva robí krátkodobé i dlhodobé opatrenia, aby problém s nedostatkom vodičov vyriešila. Pravidelne organizuje náborové kampane, so žiadosťou o pomoc sa obrátila na kolegov z ostatných regiónov, v ktorých spoločnosť pôsobí. "Teraz máme na výpomoc kolegov z Michaloviec," potvrdil Kusy. Novým zamestnancom firma ponúka pomoc s financovaním získania vodičského preukazu na autobus či prácu na skrátený pracovný úväzok, čo je výhodné aj pre ženy. Arriva zároveň podporuje legislatívne zmeny, ktoré by umožnili získať vodičské oprávnenie na autobus už v 21 rokoch a nie až v 24, ako je to v súčasnosti. "Mladí vo veku 24 rokov už zvyčajne majú zamestnanie. Preto by sme veľmi privítali, keby sa vek na získanie oprávnenia znížil o tri roky tak, ako to bolo v minulosti," povedal Kusy.