Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Minister Schäuble nepresadil návrh na privatizáciu diaľnice

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble na stretnutí ministrov financií eurozóny, tzv. Euroskupiny v Bruseli 12. júla 2015. Foto: TASR/AP/Virginia Mayo

Schäubleho návrh však odmietli vládni partneri v nemeckej spolkovej vláde, sociálni demokrati. Nechcú nijakú privatizáciu autostrád.

Berlín 13. novembra (TASR) - Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble prišiel s návrhom na čiastočnú privatizáciu diaľničnej siete krajiny. Informuje o tom nemecký televízny spravodajský kanál N24 s odvolaním sa na najnovšie vydanie týždenníka Spiegel.

Minister predniesol príslušný návrh na v rozpočtovom výbore spolkového parlamentu. Mala sa vytvoriť spoločnosť pre infraštruktúru, ktorá by sa starala o údržbu diaľničnej siete a jej ďalšie budovanie. V spoločnosti by mohli pôsobiť aj súkromní investori. V spoločnosti by si štát zachoval tesnú väčšinu.

Schäubleho návrh však odmietli vládni partneri v spolkovej vláde, sociálni demokrati. Nechcú nijakú privatizáciu autostrád. A bez nich by nemal Schäuble nádej na zmenu ústavy.

Hovorca spolkového ministerstva financií agentúre potvrdil, že rozhovory s ministrom v úrade spolkovej kancelárky a senátnou kanceláriou spolkových krajín ešte pokračujú. Preto sa nemôžu spolkové úrady k návrhu vyjadriť.

Schäubleho návrh však odmietli aj opozičné strany zastúpené v spolkovom parlamente, ľavičiari a Zelení. Podstatou ich postoja bolo, že sa diaľnice postavené z peňazí daňových poplatníkov nemôžu dať k dispozícii súkromným investoromom.