Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Dopravcovia odporúčajú ísť pri uzatváraní zmlúv s cenami o 20 % vyššie

Na archívnej snímke predseda Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) Stanislav Skala. Foto: TASR Jakub Kotian

Zdôraznil, že vláda a (príslušné) ministerstvá v SR, najmä Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR, nereagujú na výzvy UNAS.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Predsedníctvo Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) žiada svojich členov a dopravcov, aby sa prestali spoliehať, že ministerstvá a vláda SR vyrieši problémy dopravcov na území SR. Uviedol to predseda UNAS Stanislav Skala.

"Nastal čas, aby dopravcovia začali konať na vlastnú zodpovednosť a zjednotili sa pri zvýšení cien prepráv, kde odporúčame ísť pri uzatváraní zmlúv minimálne o 20 % vyššie," spresnil Skala.

UNAS poukazuje na to, že aj v Českej republike majú dopravcovia vyššie náklady ako zisky, ktoré tvoria najmä zvyšovanie pohonných látok, opravy vozidiel, inflácia a iné faktory, a preto ohlásili zvýšenie cien za dopravu.

Skala upozornil, že UNAS dlhodobo upozorňovala na problémy v doprave predchádzajúcu vládu a upozorňuje aj súčasnú. UNAS podľa neho poukazuje na skutočnosť, že situácia v doprave začína byť neúnosná. Viac ako 35 % dopravcov podľa neho už neprevádzkuje svoje vozidlá a aj ďalšie veľké dopravné spoločnosti znižujú stavy vozidiel.

Zdôraznil, že vláda a (príslušné) ministerstvá v SR, najmä Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR, nereagujú na výzvy UNAS.

"UNAS začína mať veľké obavy z toho, ako rýchlo sa znižuje počet dopravcov na Slovensku, ale aj obavy o zásobovanie spoločností a obchodov slovenskými dopravcami. Slovenskej doprave zvoní umieračik. Nemôžeme mať každý vleky a gastroprevádzky," dodal predseda UNAS.

UNAS 2. decembra upozornila, že situácia v sektore nákladnej dopravy je vážna a hrozí skrachovanie časti autodopravcov. Podľa únie ministerstvo dopravy ani ministerstvo financií nemajú záujem riešiť problémy dopravných firiem. Rezort dopravy musí podľa UNAS začať konať. Keď sa situácia nezmení, chcú dopravcovia z UNAS začiatkom budúceho roka zorganizovať protesty.