Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Až 40 % všetkých dopravných nehôd sa stane pri parkovaní

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Množstvo nehôd vznikne aj tým, že vodiči nevenujú dostatočnú pozornosť jazde a svojmu okoliu.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Riziko dopravných nehôd hrozí nielen na rýchlostných cestách, frekventovaných križovatkách v centre mesta, ale rovnako nebezpečné je aj parkovanie.

Podľa štatistiky Prezídia Policajného zboru sa od začiatku roka do konca augusta 2015 stalo na parkoviskách už 1656 dopravných nehôd, pri ktorých sa ľahko zranilo 150 účastníkov a s ťažkými zraneniami vyviazlo 26 osôb. Nehody na parkoviskách si za uplynulých osem mesiacov vyžiadali aj tri ľudské životy. V tomto roku už Prezídium PZ vyčíslilo škody z dopravných nehôd na parkoviskách na 1.661.850 eur. O tom, že si niektorí vodiči sadajú za volant aj keď nie sú triezvi, svedčí 117 prípadov nehôd pri parkovaní, pri kontrole ktorých polícia namerala vodičovi v krvi alkohol.

Podľa štúdie Allianz centra pre technológie (AZT) a spoločnosti Continental sa viac ako 40 % všetkých mechanických poškodení vozidiel stane práve pri parkovaní. Analýza 3500 nehôd potvrdila, že poistné udalosti sa stávajú pri vchádzaní a vychádzaní z parkovacieho miesta i pri ďalších drobných manévroch s automobilom.

Podľa expertov skupiny Allianz z výskumného ústavu v Ismaningu pri Mníchove vznikne až 84 % "parkovacích" dopravných nehôd pri vychádzaní z parkovacieho miesta. Pri ôsmich prípadoch z desiatich drobné ťukance a pokrčené plechy spôsobí cúvanie. Pri vjazde na parkovacie miesto majú vodiči podobné problémy len málokedy.

Množstvo nehôd vznikne aj tým, že vodiči nevenujú dostatočnú pozornosť jazde a svojmu okoliu. Až 27 % vodičov priznalo, že sa počas šoférovania venujú aj iným činnostiam, napríklad písaniu SMS správ, nasadzovaniu si hodiniek či prezúvaniu topánok. Takéto rozptyľovanie oberá šoféra o schopnosť rýchlo zareagovať. Príkladom sú vodičky, ktoré pri úprave mejkapu strácajú minimálne 40 % pozornosti, ktorú by mali venovať parkovaniu.

Podľa štúdie AZT rozptýlená pozornosť pri parkovaní trápi najmä seniorov nad 65 rokov. Štatisticky spôsobia až o tretinu vyšší počet parkovacích kolízií než vodiči vo veku od 25 do 64 rokov.

TASR informovala Lucia Muthová z Allianz-Slovenskej poisťovne.