Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Dopravnému podniku klesli tržby o 91 %, zrejme sa nevyhne prepúšťaniu

Ilustračná snímka. Foto: Facebook Dopravný podnik Bratislava

Dopravca intenzívne zvažuje všetky spôsoby možného zníženia nákladov, pričom niektoré opatrenia už sú v platnosti.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Od zavedenia mimoriadnej situácie pre pandémiu nového koronavírusu klesli tržby Dopravnému podniku Bratislava (DPB) od cestujúcich o 91 percent. Mesačne to znamená prepad o asi štyri milióny eur. Dopravca sa preto zrejme nevyhne prepúšťaniu. Pre TASR to potvrdil vedúci odboru marketingu a komunikácie DPB Matej Michlík.

"DPB momentálne ako subjekt verejnej správy nespadá pod žiadnu zo schém štátnej pomoci a pri súčasne nastavenom modeli financovania aj napriek dosiahnutým úsporám na úrovni takmer osem miliónov eur nie je schopný bez prepúšťania pokryť aktuálne výpadky tržieb," uviedol pre TASR Michlík.

Dopravca intenzívne zvažuje všetky spôsoby možného zníženia nákladov, pričom niektoré opatrenia už sú v platnosti. Napríklad vypravovanie kratších vozidiel cez víkendy a na nočné linky či prázdninový, respektíve mimoriadny režim premávky MHD.

DPB deklaruje, že pripravuje a realizuje všetky opatrenia s ohľadom na zachovanie čo najvyššieho komfortu cestujúcich a neustále sa snaží o prevádzkovanie maximálneho možného rozsahu služieb aj v situácii vyplývajúcej z vyhláseného mimoriadneho stavu pre pandémiu nového koronavírusu. "Túto situáciu intenzívne riešime, okrem iného komunikáciou s ministerstvami i naším 100-percentným akcionárom - magistrátom hlavného mesta," podotkol Michlík.

Dopravca potvrdil, že v prípade plánovaných investičných projektov prioritizuje a vyhodnocuje ich nutnosť vzhľadom na mimoriadnu situáciu. "Všetko záleží na prípadných rozpočtových zmenách schvaľovaných mestským zastupiteľstvom," poznamenal vedúci odboru marketingu a komunikácie DPB.