Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dopravný podnik Bratislava plánuje nákup 12 až 15 nových električiek

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Ich nákup sa plánuje k roku 2020 v súvislosti s predĺžením električkovej trate až na koniec Petržalky.

Bratislava 2. júla (TASR) – Do vozového parku Dopravného podniku Bratislava (DPB) by malo pribudnúť 12 až 15 nových električiek. Ich nákup sa plánuje k roku 2020 v súvislosti s predĺžením električkovej trate až na koniec Petržalky. Pre TASR to potvrdil generálny riaditeľ DPB Milan Urban.

"Pre predĺženie električkovej trate do Janíkovho dvora existuje v DPB projekt, ktorý predpokladá s nutnosťou doplnenia počtu električiek vo výprave. Budeme sa uchádzať o nadobudnutie a spolufinancovanie nákupu 12 až 15 električiek," priblížil Urban. Plánovaný nákup potvrdil pre TASR aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Riešenie mobility v meste podľa jeho slov počíta s viacerými opatreniami, medzi ktorými je parkovacia politika, bikesharing či opravy električkových radiál. "Súčasťou úvah je aj nadobudnutie nových električiek," podotkol primátor. Bratislavský mestský poslanec a šéf dopravnej komisie Jozef Uhler uviedol, že cena jednej električky by sa mohla pohybovať na úrovni okolo 2,5 milióna eur.

Do vozového parku DPB má pribudnúť aj 18 elektrobusov, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Bratislava sa zapojila do projektu Urban-E, cez ktorý chce riešiť rozvoj nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá. Vybudovať plánuje 50 elektronabíjacích staníc pre striedavý prúd (AC) a šesť staníc na jednosmerný prúd (DC). 

"Nové elektrobusy by mohli byť v Bratislave v lepšom prípade koncom budúceho roka, alebo najneskôr v roku 2019. Ich cenu ukáže elektronická aukcia," podotkol Uhler. Výška ceny bude podľa neho záležať aj od vývoja technológií.

DPB momentálne nakupuje 90 nových autobusov. Cestujúcim by mohli byť k dispozícii už koncom tohto roka. Nákup vozidiel sa bude financovať prostredníctvom úveru vo výške 24 miliónov eur, ktorého splácanie bude zo zdrojov DPB.