Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Dopyt po autách zostáva v USA vysoký

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

A to aj napriek obavám zo spomaľovania ekonomiky.

Detroit 1. augusta (TASR) - Chrysler, Volkswagen a Nissan zaznamenali v júli tohto roka prudký medziročný nárast predaja na americkom trhu. To signalizuje, že dopyt po autách zostáva v USA vysoký aj napriek obavám zo spomaľovania ekonomiky.

Všetky tri automobilky zaznamenali vyšší rast, než sa očakáva pre celý americký automobilový trh. Podľa odhadov predaj áut v USA v júli vzrástol o 11 %. Chrysler, ktorý ako prvý výrobca zverejnil údaje o predaji, zaznamenal 13-% zvýšenie odbytu, keď v júli predal v USA 126.000 vozidiel. Pre Chrysler je to najlepší júl za ostatných päť rokov.

Darilo sa aj Nissanu, odbyt ktorého sa zvýšil o 16 %. Očakáva sa, že aj ďalšie dve japonské automobilky Toyota a Honda zaznamenali v júli vysoké prírastky, keďže v rovnakom období vlani ich dodávky obmedzila prírodná katastrofa, ktorá zasiahla Japonsko.

Predaj Volkswagenu vyskočil o 27 % na 37.000 áut. Podľa šéfa americkej divízie koncernu Jonathana Browninga bol tento júl pre automobilku najlepším za 39 rokov. Varoval však, že zotavovanie najväčšej svetovej ekonomiky je krehké. Predaj Fordu v USA sa v júli znížil o 4 % na 174.000 automobilov.