Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dopyt po stavebnej technike zvýšil tržby Caterpillaru o viac než 25 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Caterpillar, svetový výrobca stavebných a ťažobných zariadení, oznámil za 3. štvrťrok tržby na úrovni 12,4 miliardy USD (10,67 miliardy eur).

Deerfield 28. októbra (TASR) - Americká spoločnosť Caterpillar prekonala v 3. kvartáli očakávania trhov, keď výsledky firmy podporil zvýšený dopyt po stavebných strojoch. Tržby spoločnosti posunuli nahor aj vyššie ceny ropy a ďalších komodít, ktoré zvýšili aktivitu v ťažobnom sektore a s ňou aj dopyt po ťažkej technike.

Caterpillar, svetový výrobca stavebných a ťažobných zariadení, oznámil za 3. štvrťrok tržby na úrovni 12,4 miliardy USD (10,67 miliardy eur). Medziročne to predstavuje rast o 25,4 %. Tržby tak vzrástli už tretí kvartál po sebe, mierne však zaostali za odhadmi analytikov, ktorí počítali s rastom tržieb na 12,48 miliardy USD.

Nahor ich potiahli ako divízia stavebných strojov, tak divízia zameraná na produkciu ťažobných a dopravných zariadení. V prvom prípade sa tržby zvýšili o 30 % a v druhom o 22 %.

Ešte lepšie sa vyvíjal zisk upravený o mimoriadne položky. Ten rovnako vzrástol, pričom zároveň prekonal očakávania trhov. Upravený zisk na akciu dosiahol 2,66 USD, pričom analytici počítali s hodnotou 2,20 USD/akcia.