Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Dosiahnutie plánovaného deficitu 4,6% je podľa ministra ohrozené

Na snímke vpravo minister financií SR Peter Kažimír a vľavo premiér SR Robert Fico počas oficiálneho uvedenia do funkcie nového ministra finacií SR 12. apríla 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Minister financií Peter Kažimír avizoval, že na budúci týždeň má naplánované stretnutia aj s eurokomisárom pre hospodárske a menové záležitosti Ollim Rehnom.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Dosiahnutie deficitu verejných financií na plánovanej tohtoročnej úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) bude veľmi problematické.

Dôvodom je okrem iného kritická situácia v zdravotníctve. Po dnešnom oficiálnom uvedení do funkcie premiérom Robertom Ficom to uviedol nový minister financií Peter Kažimír (obaja Smer-SD).

Tu bude player


"Nároky, ktoré vyplývajú z uplatnenia zákona o platových pomeroch lekárov a zdravotných sestier, môžu ísť len v tomto roku až do 200 miliónov eur. To úplne ohrozuje cielenie 4,6 % na tento rok," podčiarkol šéf rezortu financií.

Predseda vlády hovoril s ministrom pri uvedení do funkcie o troch oblastiach. Prvou z nich je zostavovanie programového vyhlásenia vlády, ktoré musí byť hotové do začiatku mája.

"Ministerstvo financií je rozhodujúci hráč, pokiaľ ide o obsah programového vyhlásenia. Nastavuje určité limity k tomu, čo vláda môže ako reálny záväzok do programu dať," upozornil Fico.

Spoločne diskutovali aj o krízovej situácii na Finančnej správe (FS) SR, ktorá od začiatku roka nevie nabehnúť na nový informačný systém. Preto jej vedenie nedávno rozhodlo o dočasnom návrate k starému systému, ktorý fungoval do konca vlaňajška.

"Budeme považovať za veľký úspech, že budeme mať vôbec informácie o toku peňazí," pripustil premiér s tým, že má záujem spoločne s ministrom financií v krátkej budúcnosti osobne navštíviť finančnú správu.

Treťou oblasťou dnešného stretnutia bola téma ozdravovania verejných financií. S tým súvisí aj pracovná cesta do Bruselu, ktorú Kažimír absolvuje už budúci týždeň v pondelok (16.4.). "Je to mimoriadne dôležitá cesta, musí veľmi jasne zadefinovať naše postoje, pokiaľ ide o ozdravovanie verejných financií," podčiarkol Fico.

Minister financií v tejto súvislosti avizoval, že má naplánované stretnutia s eurokomisárom pre hospodárske a menové záležitosti Ollim Rehnom, pre rozpočet a finančné plánovanie Januszom Lewandowskim, ako aj podpredsedom Európskej komisie (EK) Marošom Šefčovičom.

"Tie stretnutia sú dôležité z pohľadu naštartovania spolupráce, idem do Bruselu ako prvý predstaviteľ novej vlády. Kľúčové je stretnutie s Ollim Rehnom, musíme si vysvetliť situáciu, kde sa dnes nachádzame," priblížil Kažimír s tým, že najbližšie májové hodnotenie verejných financií zo strany EK nebude pravdepodobne pre Slovensko pozitívne.