Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy: Dotácie na obstaranie nájomného bytu sa zvýšia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Vyššia dotácia bude aj na obstaranie nájomného bytu v budove, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, alebo je zapísaná v Zozname svetového dedičstva.

Bratislava 18. júla (TASR) – Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR reaguje na rastúce ceny stavebných prác a materiálov zvýšením obstarávacích nákladov na obstaranie nájomných bytov. Cieľom je zabezpečiť výstavbu nových nájomných bytov a pokračovať v rozbehnutých projektoch. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie rezortu dopravy Ivan Rudolf.

Ministerstvo dopravy pripravilo novelu vyhlášky, ktorá zvyšuje limity dotácií na obstaranie nájomných bytov na účel sociálneho bývania. Vyššia dotácia bude aj na obstaranie nájomného bytu v budove, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, alebo je zapísaná v Zozname svetového dedičstva.

"Ministerstvo dopravy už minulý rok pristúpilo k navýšeniu limitov obstarávacích nákladov, ktoré súviseli s rastúcimi cenami stavebných výrobkov, materiálov a prác. Na rast cien sa snažíme pružne reagovať, práve vďaka tejto vyhláške bude možné žiadať o navýšenie dotácie na obstaranie nájomného bytu či technickej vybavenosti. Veríme, že takto pomôžeme pokryť zvýšené náklady spojené s výstavbou," priblížila štátna tajomníčka rezortu dopravy Katarína Bruncková.

Nové limity budú platiť pre nové žiadosti podané v roku 2023, ale aj pre už uzatvorené zmluvy o poskytnutí dotácie. Žiadateľ však musí preukázať, že sa počas výstavby zvýšili ceny stavebných materiálov, výrobkov a prác. Nové limity sú účinné už od 15. júla 2022.

Pri zvýšených obstarávacích nákladoch stavieb si samospráva podľa MDV môže zabezpečiť dofinancovanie z vlastných zdrojov, alebo požiadať o zvýšenie úveru poskytnutého Štátnym fondom rozvoja bývania.

Nová vyhláška upravuje aj jeden z parametrov pre stanovenie výšky obstarávacieho nákladu. Ak sa obstaráva nájomný byt v meste nad 10.000 obyvateľov, v závislosti od lokality je limit výšky obstarávacieho nákladu určený pre pásmo, ktoré bolo doteraz stanovené len pre krajské mesto a obec priamo susediacu s krajským mestom.