Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Dôvera amerických spotrebiteľov sa v marci rekordne zvýšila

Obchod v USA Foto: TASR/AP

Analytici sa obávali, že balík automatických vládnych výdavkových škrtov v hodnote 85 miliárd eur pribrzdí ekonomiku a zníži dôveru.

Washington 29. marca (TASR) - Dôvera amerických spotrebiteľov rekordne vzrástla v druhej polovici marca. Američania totiž prestali prikladať takú veľkú váhu dôsledkom vládnych škrtov. Ďalším pozitívnym faktorom je pokračovanie zotavovania na trhu práce, informovala agentúra Reuters.

Index spotrebiteľskej dôvery agentúry Thomson Reuters a University of Michigan za marec bol revidovaný na 78,6 bodu z predbežného odhadu 71,8 bodu zverejneného v polovici marca. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali revíziu indexu len na 72,5 bodu. Na porovnanie vo februári dosiahol 77,6 bodu.

Analytici sa obávali, že balík automatických vládnych výdavkových škrtov v hodnote 85 miliárd eur, ktorý vstúpil do platnosti 1. marca, pribrzdí ekonomiku a zníži dôveru.

Zdá sa však, že spotrebitelia odbili tieto obavy, uviedol šéf prieskumu spotrebiteľskej dôvery Richard Curtin. "Spotrebitelia podceňujú varovania administratívy, že po znížení federálnych výdavkov bude nasledovať ekonomická katastrofa a spotrebitelia opäť predpokladajú, že rast zamestnanosti sa bude počas zvyšku roka 2013 zrýchľovať."

Čiastkový index hodnotenia aktuálnej situácie vyskočil v marci z februárových 89 bodov na 90,7 bodu, čo je najviac od januára 2008. Index očakávaní sa zvýšil na 70,8 bodu (prvý odhad 61,7 bodu) z februárových 70,2 bodu.