Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Dôvera amerických spotrebiteľov v ekonomiku v septembri vzrástla

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ekonómovia pritom očakávali, že nedôjde k revízii a prieskum potvrdí predbežné údaje.

Washington 1. októbra (TASR) - Americkým spotrebiteľom sa v septembri zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku vzrástla viac, ako naznačili predbežné údaje. Ukázali to spresnené výsledky prieskumu University of Michigan.

Konkrétne index dôvery amerických spotrebiteľov sa po revízii v septembri zvýšil až na 72,8 bodu z takmer desaťročného minima 70,3 bodu v auguste, zatiaľ čo predbežný odhad signalizoval, že dosiahne len 71 bodov.

Ekonómovia pritom očakávali, že nedôjde k revízii a prieskum potvrdí predbežné údaje.

Spotrebiteľský sentiment sa koncom septembra mierne zvýšil, aj keď celková hodnota (indexu) stále znamená pokračovanie depresívneho optimizmu, ktorý pôvodne vyvolal delta variant nového koronavírusu a podporuje ho pretrvávajúca inflácia a nepriaznivé dlhodobé vyhliadky národného hospodárstva,“ uviedol hlavný ekonóm prieskumov Richard Curtin.

Prieskum tiež odhalil, že aj čiastkový index súčasných ekonomických podmienok sa v septembri zvýšil na 80,1 zo 78,5 bodu v auguste, zatiaľ čo index spotrebiteľských očakávaní stúpol na 68,1 zo 65,1 bodu.

Pokiaľ ide o infláciu, ročné inflačné očakávania sa nezmenili a zostali na úrovni 4,6 %, ale päťročné inflačné očakávania sa v septembri zvýšili na 3 % z 2,9 % v auguste.