Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dôvera amerických stavbárov v ekonomiku zaznamenala rekordný pokles

Ilustračná foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Ekonómovia s prudkým poklesom nálad počítali.

Washington 15. apríla (TASR) - Dôvera amerických stavbárov v ekonomiku zaznamenala tento mesiac rekordný prepad takmer na 8-ročné minimum. Dôvodom je šírenie nového koronavírusu. Uviedlo to v stredu Národné združenie staviteľov domov (NAHB).

Index dôvery amerických stavbárov, ktorý zostavujú banka Wells Fargo a NAHB, sa v apríli prepadol na 30 bodov z marcovej hodnoty 72 bodov. Ekonómovia s prudkým poklesom nálad počítali, očakávali však, že index dosiahne 55 bodov.

Prepad zo 72 na 30 bodov predstavuje najväčší medzimesačný pokles indexu v jeho histórii a samotná aprílová hodnota je najnižšia od júna 2012.

Ako uviedol šéf NAHB Dean Mon, za bezprecedentným poklesom nálad v stavebnom sektore je jednoznačne šírenie nového koronavírusu v USA. Pandémia narušila dodávateľské siete a spôsobila prudký rast počtu nezamestnaných.

Trhy teraz čakajú na štvrtkovú (16. 4.) správu ministerstva obchodu o výstavbe nových domov v USA za mesiac marec. Ako v prípade počtu nových stavieb, tak aj v prípade vydávania stavebných povolení sa očakáva výrazný pokles.