Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Dôvera amerických stavbárov v júni vzrástla viac, ako sa čakalo

Stavba. Foto: TASR/AP

K väčšiemu než očakávanému nárastu indexu v júni prispeli všetky tri jeho zložky.

Washington 19. júna (TASR) - Americkým stavbárom sa v júni zlepšila nálada, už šiesty mesiac po sebe a viac, ako sa očakávalo. Ukázal to najnovší prieskum banky Wells Fargo a Národného združenia staviteľov domov (NAHB). TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Podľa výsledkov prieskumu sa index dôvery amerických stavbárov v júni 2023 zvýšil na 55 bodov z 50 bodov v máji. Ekonómovia pritom očakávali, že stúpne len na 51 bodov. Hodnota indexu v júni vzrástla nad 50 bodov prvýkrát od júla 2022.

"Stavitelia sú opatrne optimistickí, pokiaľ ide o podmienky na trhu vzhľadom na nízke úrovne existujúcich zásob voľných domov a pokračujúce postupné zlepšovanie dodávateľských reťazcov," povedala predsedníčka NAHB Alicia Hueyová. Zároveň upozornila, že za uplynulý rok sa sťažil prístup k pôžičkám pre staviteľov a developerov.

K väčšiemu než očakávanému nárastu indexu v júni prispeli všetky tri jeho zložky. Konkrétne, čiastkový ukazovateľ súčasných podmienok predaja vyskočil o päť bodov na 61 bodov, subindex, ktorý mapuje očakávanie predaja v nasledujúcich šiestich mesiacoch, vzrástol o šesť bodov na 62 bodov a ukazovateľ potenciálnych kupcov vzrástol o štyri body na 37 bodov.