Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Dôvera amerických stavbárov v septembri klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Agresívne sprísnenie menovej politiky amerického Federálneho rezervného systému malo výrazný vplyv na trh s bývaním v porovnaní s trhom práce a spotrebiteľskými výdavkami.

Washington 19. septembra (TASR) - Americkým stavbárom sa aj v septembri zhoršila nálada a ich dôvera klesla, už deviaty mesiac v rade. Dôvodom sú stúpajúce úrokové sadzby z hypoték a trvalo vysoké ceny stavebných materiálov. V dôsledku toho je tak nové bývanie pre mnohých, zvlášť pre tých, ktorí si chcú kúpiť prvú nehnuteľnosť, menej dostupné. TASR o tom informuje na základe najnovšieho prieskumu, ktorý zverejnila agentúra Reuters.

Konkrétne, index dôvery amerických stavbárov, ktorý zostavujú banka Wells Fargo a Národné združenie staviteľov domov (NAHB), v septembri klesol o 3 body na 46 bodov. Hodnota indexu nižšia ako 50 bodov pritom signalizuje, že viac stavbárov považuje podmienky skôr za zlé ako za dobré.

Septembrová hodnota indexu je najnižšia od mája 2014 s výnimkou jari 2020, keď americkú ekonomiku zasiahla prvá vlna ochorenia COVID-19. Analytici pritom očakávali, že sa index tento mesiac zníži na 47 bodov z augustových 49 bodov.

Aj čiastkový index súčasných podmienok v stavebníctve klesol o 3 body na 54 bodov. Ukazovateľ očakávaných predajov počas nasledujúcich šiestich mesiacov sa znížil o jeden bod na 46 bodov a komponent, odrážajúci návštevnosť potenciálnych kupujúcich, klesol o jeden bod na 31 bodov.

Agresívne sprísnenie menovej politiky amerického Federálneho rezervného systému (Fed) malo výrazný vplyv na trh s bývaním v porovnaní s trhom práce a spotrebiteľskými výdavkami, kde dopyt zostáva pomerne silný.

Očakáva sa, že Fed tento týždeň tretíkrát od júna zvýši svoju úrokovú sadzbu o 75 bázických bodov. Celkovo Fed od marca zvýšil túto sadzbu z takmer nuly na súčasný rozsah 2,25 % až 2,50 %.

Úrokové sadzby z hypoték stúpli ešte vyššie. Podľa údajov hypotekárnej finančnej agentúry Freddie Mac 30-ročná fixná hypotekárna sadzba minulý týždeň stúpla na 6,02 % z 5,89 % v predchádzajúcom týždni, čím prekonala hranicu 6 % prvýkrát od novembra 2008.

NAHB tiež poznamenala, že aj pokračujúce problémy s dodávkami stavebných materiálov si vybrali svoju daň. Viac ako polovica staviteľov v prieskume uviedla tiež, že používa stimuly na podporu predaja, vrátane znižovania cien.