Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dôvera belgických spotrebiteľov dosiahla najvyššiu úroveň od marca

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Index spotrebiteľskej dôvery sa v krajine v septembri zvýšil na -16 bodov z -26 bodov.

Brusel 21. septembra (TASR) - Belgickým spotrebiteľom sa v septembri výrazne zlepšila nálada. Ich dôvera v ekonomiku totiž po dvoch mesiacoch poklesu vzrástla a dosiahla najvyššiu úroveň od marca. Ukázali to v pondelok výsledky prieskumu Belgickej národnej banky, ktorá zároveň v septembri zaznamenala rast všetkých čiastkových komponentov.

Konkrétne sa index spotrebiteľskej dôvery v Belgicku v septembri zvýšil na -16 bodov z -26 bodov v auguste. Septembrová hodnota indexu je najvyššia za sedem mesiacov, od marca 2020, teda od začiatku vypuknutia pandémie nového koronavírusu v Európe.

Prieskum ďalej odhalil, že Belgičania hodnotili optimistickejšie vyhliadky ekonomiky v nasledujúcich 12 mesiacoch. Príslušný čiastkový index očakávaní pritom v septembri vyskočil až na -20 z -38 bodov v predchádzajúcom mesiaci.

A zároveň, čiastkový index finančných očakávaní belgických domácností sa v septembri dostal do kladného pásma na 2 body z -1 bodu v auguste.

Aj čiastkový index, ktorý signalizuje plány sporenia, stúpol na 17 bodov, čo je jeho najvyššia úroveň za 12 mesiacov.

Po prvýkrát od začiatku takzvanej koronakrízy sa domácnosti v Belgicku o niečo menej obávali nezamestnanosti. Zodpovedajúci ukazovateľ klesol na 62 zo 77 bodov.