Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Dôvera britských podnikateľov vo výrobe sa znížila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dosiahol tak druhú najnižšiu hodnotu od 2. štvrťroka 2020, keď sa prepadol na historické minimum -87 bodov.

Londýn 21. januára (TASR) - Dôvera britských podnikateľov z výrobného sektora sa na začiatku 1. štvrťroka 2021 znížila, pretože výrobcovia očakávajú prudký pokles výroby aj nových objednávok v prvých troch mesiacoch roka. Ukázal to vo štvrtok najnovší prieskum Konfederácie britského priemyslu (CBI).

Podľa výsledkov ankety štvrťročný ukazovateľ, ktorý mapuje náladu vo výrobnom sektore v Spojenom kráľovstve, pre 1. kvartál 2021 klesol na -22 bodov.

Dosiahol tak druhú najnižšiu hodnotu od 2. štvrťroka 2020, keď sa prepadol na historické minimum -87 bodov.

CBI tiež v separátnej správe uviedla, že ukazovateľ nových objednávok v britskom priemysle sa v januári znížil medzimesačne o 13 bodov na -38 bodov. To bol horší výsledok ako -35 bodov, ktoré očakávali ekonómovia.

Zároveň ukazovateľ exportných objednávok stúpol o 11 bodov na -33 bodov a čiastkový index očakávaní budúcej produkcie klesol o 18 bodov na -24 bodov. Dosiahol tak najnižšiu úroveň od minulého júna.

CBI ďalej zistila, že skladové zásoby firiem sa zvýšili pred odchodom Británie z Európskej únie (EÚ). Podporili ich obavy z nového režimu na hraniciach po brexite a čiastočne aj obavy z problémov spojených s pandémiou ochorenia COVID-19, najmä z nedostatku prepravných kontajnerov vo svete.