Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dôvera dánskych spotrebiteľov v ekonomiku dosiahla historické minimum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Konkrétne index spotrebiteľskej dôvery v Dánsku klesol v máji 2022 na -22,4 bodu z -20,9 bodu v apríli.

Kodaň 22. mája (TASR) - Dôvera dánskych spotrebiteľov v ekonomiku dosiahla v máji historické minimum, keďže rastúce úrokové sadzby a inflácia predstavujú záťaž pre domácnosti. TASR o tom informuje na základe prieskumu dánskeho štatistického úradu.

Konkrétne index spotrebiteľskej dôvery v Dánsku klesol v máji 2022 na -22,4 bodu z -20,9 bodu v apríli. Dosiahol tak najnižšiu hodnotu od začiatku prieskumov v roku 1974. Na ilustráciu, priemer za uplynulých šesť mesiacov bol -10,8 bodu.

"Pokles spotrebiteľskej dôvery je primárne spôsobený prudkým poklesom hodnotenia ekonomickej situácie Dánska zo strany spotrebiteľov v súčasnosti v porovnaní s predchádzajúcim rokom," uviedol dánsky štatistický úrad.

Presnejšie, čiastkový index súčasnej ekonomickej klímy v Dánsku sa prudko znížil na -37,8 z -29,1 bodu. A hodnotenie budúcej ekonomickej situácie kleslo na -23,2 bodu v máji z -22,2 bodu v apríli.

Ale index odrážajúci pohľad spotrebiteľov na ich budúcu osobnú finančnú situáciu sa v máji zlepšil na -6,1 z -8,4 bodu v apríli.

"Je to pozoruhodné, pretože ekonomike sa momentálne darí. Nezamestnanosť je nízka a zamestnanosť prudko stúpa," uviedol hlavný ekonóm Sydbank Soren Kristensen, ale dodal, že rastúca inflácia a vysoké úrokové sadzby sú problémom pre spotrebiteľov.

"Neveští to nič dobré pre ekonomiku, ale nie je ani zďaleka zaručené, že obavy spotrebiteľov vážne zaťažia spotrebu," dodal Kristensen.